Μισέλ: Έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα εργαλεία απέναντι στην Τουρκία

Μισέλ: Έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα εργαλεία απέναντι στην Τουρκία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Να σταματήσει «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε σήμερα την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Μισέλ είπε ότι η Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου, «άπλωσε το χέρι» και προσέφερε στην Τουρκία μία ανανεωμένη, συνολική θετική ατζέντα.

«Η προϋπόθεση για να κινηθούμε προς αυτήν την ατζέντα, όμως, είναι να σταματήσει η Τουρκία τις μονομερείς προκλήσεις, εχθρικές δηλώσεις, τον μη σεβασμό των διεθνών αρχών και κανόνων» είπε ο κ. Μισέλ. «Έκτοτε [από τις αρχές Οκτωβρίου] τα πράγματα δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα θετικά. Έχουμε δει [από την πλευρά της Άγκυρας] μονομερείς ενέργειες, εχθρική ρητορική».

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων τόνισε ότι στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, «θα συζητήσουμε με τα 27 κράτη-μέλη για τον τρόπο με τον οποίο οραματιζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτήν τη σχέση».

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία στη διάθεσή μας όταν δεν βλέπουμε θετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Η θέση της Ε.Ε., όπως τέθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου την 1η Οκτωβρίου, ήταν «πολύ σαφής», είπε ο κ. Μισέλ. «Θέλουμε μία πιο σταθερή και προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία, αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό».

Διαβάστε επίσης:

– ΗΠΑ: Νομοσχέδιο προβλέπει άμεσες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400

Στ. Πέτσας: «Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει κυρώσεις και εμπάργκο όπλων για την Τουρκία»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή