Σαρλ Μισέλ: «Χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό»

Σαρλ Μισέλ: «Χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σταματήσει «το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε την Τουρκία χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Μισέλ είπε ότι η Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου, «άπλωσε το χέρι» και προσέφερε στην Τουρκία μια ανανεωμένη, συνολική θετική ατζέντα.

«Η προϋπόθεση για να κινηθούμε προς αυτήν την ατζέντα, όμως, είναι να σταματήσει η Τουρκία τις μονομερείς προκλήσεις, τις εχθρικές δηλώσεις, τον μη σεβασμό των διεθνών αρχών και κανόνων», είπε ο κ. Μισέλ. «Εκτοτε (από τις αρχές Οκτωβρίου) τα πράγματα δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα θετικά. Εχουμε δει (από την πλευρά της Αγκυρας) μονομερείς ενέργειες, εχθρική ρητορική». Στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, τόνισε, «θα συζητήσουμε με τα 27 κράτη-μέλη για τον τρόπο με τον οποίο οραματιζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτήν τη σχέση». «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας όταν δεν βλέπουμε θετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Η θέση της Ε.Ε., όπως τέθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου την 1η Οκτωβρίου, ήταν «πολύ σαφής», είπε ο κ. Μισέλ. «Θέλουμε μια πιο σταθερή και προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία, αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς ταγκό».

Η Τουρκία θα είναι στην ατζέντα τόσο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα όσο και στη Σύνοδο. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, θα κάνει τη δική του αποτίμηση για τις ενέργειες της Τουρκίας κατά το τελευταίο δίμηνο στο ΣΕΥ. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. σημειώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα κράτος-μέλος που να μη συμφωνεί ότι η Τουρκία έχει κινηθεί στη λάθος κατεύθυνση το τελευταίο δίμηνο, αλλά οι συνέπειες γι’ αυτό θα αποφασιστούν σε επίπεδο ηγετών».

Η πιο ήπια εκδοχή

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάποια μέτρα κατά της Αγκυρας στα συμπεράσματα της Συνόδου. Η πιο ήπια εκδοχή είναι η υιοθέτηση κυρώσεων κατά ατόμων που εμπλέκονται στις σεισμικές έρευνες του «Ορούτς Ρέις». Για να γίνει αυτό απαιτείται διαφορετική νομική βάση από αυτήν στην οποία βασίστηκαν οι κυρώσεις που συνδέονται με την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς αυτές αφορούσαν γεωτρήσεις, όχι απλώς έρευνες. Ο ίδιος αξιωματούχος της Ε.Ε., πάντως, ανέφερε ότι αν οι ηγέτες αποφασίσουν κάτι τέτοιο, δεν θα είναι δύσκολο να βρεθεί η νομική βάση.

Επιπλέον, θα επιδιωχθεί από την ελληνική πλευρά να εγγραφεί στα συμπεράσματα εντολή προς τον Ζ. Μπορέλ για την περαιτέρω προετοιμασία του ευρύτερου καταλόγου κυρώσεων, ενώ ο πρωθυπουργός θα επανέλθει και στο ζήτημα του πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων έναντι της Τουρκίας. Το ενδεχόμενο επιβολής σφοδρότερων, τομεακών κυρώσεων θεωρείται απόμακρο σε αυτήν τη φάση, λόγω της διαφωνίας του Βερολίνου, αλλά και της Ρώμης και της Μαδρίτης. Το Παρίσι, από την άλλη, αναμένεται να πιέσει έντονα για σκληρά συμπεράσματα κατά της Αγκυρας.

Στην Αθήνα προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι άλλα ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας, πάνω από όλα η τύχη του νέου επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης, ενδέχεται να επισκιάσουν το τουρκικό ζήτημα. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, με την ενεργό συμμετοχή της Αγκελα Μέρκελ και του κ. Μισέλ, να αρθεί το αδιέξοδο με το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας πριν από τη Σύνοδο. Διαφορετικά, αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το ζήτημα αυτό θα μονοπωλήσει τον χρόνο των ηγετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή