Κυρ. Μητσοτάκης: Να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα

Κυρ. Μητσοτάκης: Να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer από την Ε.Ε. και εντός δύο ημερών θα έλθει στην Ελλάδα ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στις αρχές Ιανουαρίου, αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Αlpha. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι και η μεγαλύτερη ελπίδα για τη νέα χρονιά, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιφέρει τη χαλάρωση τους πρώτους δύο μήνες του νέου χρόνου, καθώς η ανοσία του πληθυσμού θα επέλθει περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Συνεπώς, είπε πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά, σημειώνοντας ότι «για να κάνουμε τον μαζικό εμβολιασμό που θέλουμε, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες». 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη συνέντευξή του αναφερόμενος στο σήμερα, δηλαδή στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στα επόμενα βήματα, τονίζοντας πως δεν είναι έτοιμος να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, καθώς, όπως έχει δηλώσει, αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το λελογισμένο άνοιγμα που θα κάνουμε δεν θα οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως στόχος είναι «να σώσουμε κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν». Μέχρι πάντως να επιτευχθεί η ανοσία –δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο–, απέκλεισε «με το χέρι στην καρδιά» να ανοίξει η νυχτερινή διασκέδαση. 

Στην ερώτηση, δε, γιατί τα κρούσματα δεν πέφτουν με τον ρυθμό που αναμενόταν, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν τηρήσαμε τα μέτρα όπως στο πρώτο lockdown», ενώ αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη είπε ότι έπρεπε να είχε κλείσει νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχαν σχετικά αιτήματα ούτε από τους ειδικούς. 

Στο σημείο εκείνο έκανε και την αυτοκριτική του για το θέμα της Πάρνηθας, λέγοντας πως «ήταν λάθος ότι φωτογραφήθηκα χωρίς μάσκα, όχι ότι πήγα για ποδήλατο».

Κλείνοντας το κεφάλαιο «Χριστούγεννα» προσώρας, ανέφερε πως πρέπει να αποφύγουμε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και «να κάνουμε γιορτές με την οικογένεια, το μέγιστο με συνολικά 9 άτομα». Οσον αφορά τον ΕΟΔΥ εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για το θέμα περί διπλών βιβλίων καταγραφής κρουσμάτων. «Είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής», είπε, προσθέτοντας πως ποτέ τα δεδομένα δεν είναι τέλεια, «αλλά έχουμε καλά δεδομένα και με βάση αυτά παίρνουμε τις αποφάσεις μας».  

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, χαρακτήρισε «προσχηματική» την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις», καθώς έγινε λίγο πριν από τη Σύνοδο της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Αγκυρα και αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Τέλος, όσον αφορά τις προσδοκίες για κυρώσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ανέφερε πως δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ε.Ε. δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή