Οι συντάξεις στο επίκεντρο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως θέμα άμεσης προτεραιότητας έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έγκαιρη καταβολή των εκκρεμών παλαιών συντάξεων, ένα ζήτημα που κυριάρχησε στη χθεσινή διαδικτυακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς τέθηκε από πολλούς βουλευτές ως μείζον θέμα που κάνει ζημιά στην κυβερνητική αξιοπιστία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα, το οποίο χαρακτήρισε «πρώτης επιχειρησιακής προτεραιότητας για το 2021», υπογραμμίζοντας πως «θέλω από τη μια να αναγνωρίσω τη μεγάλη πρόοδο η οποία έχει γίνει από τον Γιάννη Βρούτση και τον Χρήστο Χάλαρη ως προς την απονομή των νέων συντάξεων και αυτό το τιτάνιο έργο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού ενός συστήματος το οποίο ήταν εξαιρετικά δυσκίνητο, εξαιρετικά γραφειοκρατικό», από την άλλη, ωστόσο, αναγνώρισε τις καθυστερήσεις οι οποίες, όπως είπε, προκαλούν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, αποκάλυψε πως έχει ζητήσει από τον διοικητή του ΕΦΚΑ ένα επιχειρησιακό σχέδιο για το πώς μπορούν να προστεθούν δυνάμεις αυτή τη στιγμή στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων με έμπειρους ανθρώπους, καταλήγοντας πως πρόκειται για «μια προσωπική μου δέσμευση και θα τύχει της προσωπικής μου φροντίδας». 
Εφεδρείες για το 2021  

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον επικείμενο προϋπολογισμό του 2021 – η συζήτηση του οποίου ξεκινάει την Παρασκευή, λέγοντας πως «εκ των πραγμάτων έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες», με σημαντικότερο βεβαίως την εξέλιξη της επιδημιολογικής κρίσης και τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. Καθησύχασε πάντως πως υπάρχουν «σημαντικές ταμειακές εφεδρείες για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και για το πρώτο διάστημα του 2021, όπου γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα δύσκολα».

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη είχε και απολογιστικό χαρακτήρα για τo 2020, κάτι που αναμένεται να γίνει και κατά την πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. «Δεν χρειάζεται να επαναλάβω πόσο δύσκολο είναι να διαχειρίζεται κανείς πολλαπλές κρίσεις ταυτόχρονα, ξεκινώντας με την κρίση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, τη διαρκή ένταση με την Τουρκία, τις φυσικές καταστροφές» και βέβαια «τη διπλή κρίση του κορωνοϊού, την κρίση της δημόσιας υγείας από τη μια, την τεράστια οικονομική κρίση από την άλλη. Σίγουρα δεν σχεδιάζαμε το 2020 έτσι, αλλά πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε στις έκτακτες απαιτήσεις με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Στη συζήτηση, που έλαβαν τον λόγο 25 βουλευτές, τέθηκαν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος από πολλούς, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τους προέτρεψε να συμμετάσχουν ενεργά στη συζήτηση στη Βουλή. Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» αυτό της επιτυχίας του εμβολιασμού και, στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να λειτουργήσουν ως αγωγοί του μηνύματος.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή