Kυρ. Μητσοτάκης: Να αποσταλεί ένα σαφές μήνυμα

Kυρ. Μητσοτάκης: Να αποσταλεί ένα σαφές μήνυμα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα εργάζεται διαρκώς για να πετύχει τον στόχο της, που είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία». Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζουν –ή ακριβέστερα δεν σχολιάζουν– κυβερνητικές πηγές το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που δημοσίευσε το Reuters και κάνει λόγο για πιθανές επιπλέον κυρώσεις έναντι της Τουρκίας οι οποίες μπορεί να συζητηθούν τον Μάρτιο. Η Αθήνα δεν ανοίγει περαιτέρω τα χαρτιά της, με αρμόδιους αξιωματούχους να παραπέμπουν σε όσα είπε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΕΛΚ αποκαλύπτοντας με τι στόχους πηγαίνει η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα ζητάει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τηρήσει τις αποφάσεις της 2ας Οκτωβρίου «και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία», κάτι που είναι και θέμα αξιοπιστίας για την Ευρώπη. «Δεν μπορούν να αθετηθούν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί», αναφέρει στην «Κ» συνεργάτης του πρωθυπουργού. Η αποστροφή πάντως περί «ξεκάθαρου μηνύματος στην Τουρκία» ήταν αυτή που αναφέρθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στη χθεσινή σύνοδο από τον κ. Μητσοτάκη και βρήκε ευήκοα ώτα από αρκετούς Ευρωπαίους, όπως ο Μ. Βέμπερ. 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τουρκική συμπεριφορά σημείωσε ότι η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών, ενώ επανέλαβε πως η Αγκυρα είχε πολλές ευκαιρίες για να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε να το κάνει «προσχηματικά δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».  

Η Αθήνα δεν είναι αρνητική επί της αρχής στο θέμα της θετικής ατζέντας έναντι της Τουρκίας, το οποίο άλλωστε τέθηκε τον Οκτώβριο, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα η ίδια η Αγκυρα να δείξει πως θέλει να αλλάξει ρότα. Στην ίδια λογική, πηγές από το Μαξίμου σημειώνουν πως η κυβέρνηση δεν θέλει τις κυρώσεις για να τιμωρήσει την Τουρκία, αλλά ως μέσον πίεσης ώστε να αλλάξει συμπεριφορά. Για αυτό και ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε και χθες ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, πρόσθεσε όμως πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».  Στο εσωτερικό μέτωπο θολό εξακολουθεί να είναι το τοπίο όσον αφορά το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων ενόψει Χριστουγέννων. Τα υψηλά κρούσματα και η πίεση που εξακολουθεί να δέχεται το σύστημα υγείας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Χθες, κατά την καθιερωμένη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, παρουσιάστηκε ο «χάρτης των ΜΕΘ» και μεταφέρθηκε στην πολιτική ηγεσία η πίεση του ΕΣΥ. Mεχρι χθες το βράδυ, δεν είχαν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή