Ακάρ: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες

Ακάρ: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην Αγκυρα, με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Ομως οι πληροφορίες που φτάνουν συγκλίνουν στην άποψη πως η απόφαση που θα ληφθεί στις Βρυξέλλες ενδέχεται να περιλαμβάνει κάποιες περισσότερες προειδοποιήσεις για κυρώσεις ή κάποια μέτρα εναντίον προσώπων, ωστόσο δεν αναμένεται πως θα υπάρχει οποιοδήποτε βήμα το οποίο θα προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στην Τουρκία.

Θεωρούν πως η απόφαση για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία ή το «πάγωμα» της τελωνειακής ένωσης δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από πολλές χώρες-μέλη και υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που η Αγκυρα έχει ανακοινώσει πως έχει αποσύρει το «Ορούτς Ρέις» και καλεί την Ελλάδα σε διάλογο δεν υπάρχει κανένας λόγος επιβολής κυρώσεων.

Πάντως, οι συνομιλητές μας δεν κάνουν καμία αναφορά στα όσα συνέβησαν μετά τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών τον Οκτώβριο, με το «Ορούτς Ρέις» να ξεκινάει και πάλι τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ξεκαθάρισε πως η χώρα θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία με τα σεισμογραφικά σκάφη και με τα γεωτρύπανα συνεχίζει και θα συνεχίσει τις τεχνικές και επιστημονικές δραστηριότητές της στη δική μας θαλάσσια περιοχή ευθύνης, όπως και στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την “ΤΔΒΚ”», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ στην ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας υποστήριξε πως «η Ελλάδα, αντί να συζητήσει με την Τουρκία για να βρει πολιτική λύση, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εναντίον μας. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε δίχως προϋποθέσεις όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, διότι είμαστε ισχυροί, διότι έχουμε δίκιο».

Τέλος, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σέντοπ, στο πλαίσιο συμποσίου για την Ανατολική Μεσόγειο το οποίο διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Αγκυρας, έθεσε την ατζέντα των τουρκικών θέσεων για την έναρξη του διαλόγου.

«Οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο (σ.σ.: το Αιγαίο το αποκάλεσε «Θάλασσα των Νήσων») σχετικά με τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τον εναέριο χώρο κ.λπ. μπορούν επίσης βασικά να θεωρηθούν ότι εντάσσονται στα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Μουσταφά Σέντοπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT