Αποκλείει την επιβολή μέτρων από τις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Αποκλείει την επιβολή μέτρων από τις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά την επίσημη καταδίκη από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. δεν προκάλεσαν έκπληξη και δεν θεωρήθηκαν αρνητικά για την Αγκυρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβολής μέτρων από τις Βρυξέλλες εναντίον της Τουρκίας. Παράλληλα, υπάρχει ικανοποίηση από τη στήριξη ευρωπαϊκών χωρών όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Από εδώ και πέρα βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, έπειτα από πολλά χρόνια επαίνεσε χώρες-μέλη της Ε.Ε. «Χάρη στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., με κοινή λογική, ακυρώθηκε αυτό το παιχνίδι με τη θετική τους στάση. 

Τώρα υπάρχει η προσδοκία ότι θα πραγματοποιηθεί νέα προετοιμασία στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021 και ότι θα υπάρξει εκεί διαπραγμάτευση επ’ αυτού. Δεν υπάρχει τρόπος να βγει τίποτα από εκεί για την Τουρκία», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Εχουμε πολύ βαθιές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ε.Ε., τις οποίες οι δύο πλευρές δεν μπορούν ποτέ να αγνοήσουν, που δεν θα θέλουν να χάσουν», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του προς τα στελέχη του κόμματός του. Ο Ερντογάν έστειλε και μήνυμα διαλόγου και τόνισε πως «οι ατζέντες κυρώσεων, που επιβάλλονται για πολιτικούς λόγους και χωρίς ορθολογική βάση, συνιστούν προσεγγίσεις που μόνον κακό μπορούν να κάνουν σε όλα τα μέρη και δεν έχουν οφέλη ή κέρδη για κανέναν. Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και συνεργασίας».

«Απορρίπτουμε τη μεροληπτική και παράνομη στάση, η οποία γνωρίζουμε ότι δεν υιοθετείται από την πλειονότητα της Ε.Ε., ειδικά ως προς την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τα περιφερειακά ζητήματα, αλλά έπρεπε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της 10ης Δεκεμβρίου λόγω της αλληλεγγύης και πίεσης με βέτο», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών και τόνισε πως η Αγκυρα «είναι έτοιμη να ξεκινήσει με την Ελλάδα, παρά τα προκλητικά της βήματα, διερευνητικές συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις για τη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή». Για την Τουρκία το αποτέλεσμα των Βρυξελλών ήταν κάπως προβλέψιμο, καθώς είχαν μηνύματα από πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. που διαφωνούσαν με την επιβολή κυρώσεων. Ομως υπάρχει αβεβαιότητα για τα μέτρα που ετοιμάζουν να εφαρμόσουν οι ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως «ασέβεια την επιβολή των κυρώσεων CAATSA  κατά της Τουρκίας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Με άρθρο του στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Ηurriyet, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επισημαίνει πως «η πόρτα του διαλόγου και της διπλωματίας παραμένει ανοιχτή», αφού αναφέρει πως υπάρχουν ανεπίλυτες διαφορές δεκαετιών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή