Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

το-στοίχημα-της-επόμενης-ημέρας-561193039

Τα μεγάλα ερωτήματα αλλά και οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έστω και με πιο συντηρητικό τρόπο, αυτόν του click away. Αντίθετα, τώρα αρχίζουν. Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να συμβιβάσει μια ούτως ή άλλως πολύ δύσκολη κατάσταση και, παρά το γεγονός πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν πέφτει, αποφασίσθηκε να ανοίξουν τα καταστήματα λιανεμπορίου με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο, o oποίος θεωρητικά ενέχει λιγότερους υγειονομικούς κινδύνους και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην αγορά να δουλέψει. Οπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η παραγγελία θα γίνεται online και ακολούθως οι πελάτες θα πηγαίνουν στα μαγαζιά για να παραλάβουν «πακέτο» την παραγγελία τους.

Το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η συγκεκριμένη απόφαση μένει να αποδειχθεί. Τα μεγάλα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση είναι τρία: πρώτον, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα κατά πόσον τα καταστήματα θα μπορέσουν να δουλέψουν με αυτόν τον πρωτόγνωρο τρόπο. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν είναι εξοικειωμένοι, ενώ πολλά εξ αυτών δεν διαθέτουν την υποδομή για να ανταποκριθούν. Από την άλλη, το δεύτερο στοίχημα που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί είναι το υγειονομικό. Στην κυβέρνηση υπάρχει εύλογος φόβος για καταστρατήγηση της απελευθέρωσης για αγορές με κωδικό 2 στο κινητό –έτσι θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο– και κατά πόσον αυτό μπορεί να ελεγχθεί. Το τρίτο στοίχημα έχει να κάνει με τον συνωστισμό έξω από τα μαγαζιά. Αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν τα μέτρα μπορεί να τηρηθούν και δεν θα δούμε εικόνες… Harrods έξω από ελληνικά καταστήματα. «Εάν παρατηρηθεί καταστρατήγηση, το μέτρο θα αρθεί», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των βιβλιοπωλείων από τη Δευτέρα, αποκλειστικά με ραντεβού. Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει, απλώς μετατίθεται μία ώρα μετά, από Κυριακή 13/12/2020 μέχρι τις 7/1/2021, και πηγαίνει από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Τούτο σημαίνει πως οι συγκεντρώσεις –έως εννέα ατόμων– τις ημέρες των εορτών σε σπίτια θα γίνονται μία φορά την ημέρα και όχι μεσημέρι και βράδυ. Η αποστολή sms για τις μετακινήσεις παραμένει. Τέλος, όσον αφορά τις εκκλησίες, θα ανοίξουν μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων και τα Φώτα.  

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μέτρα τα οποία είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις υποδείξεις των ειδικών», προσθέτοντας πως «έχοντας πια μια πολύ καλή εικόνα για το πόσο γρήγορα μπορεί αυτός ο ιός να κυκλοφορεί όποτε αυξάνεται η κινητικότητα, ότι ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των Χριστουγέννων, έχουμε κάνει το σωστό». Κατέληξε δε διαβεβαιώνοντας τους επιχειρηματίες ότι «όπως η ελληνική πολιτεία στάθηκε δίπλα τους μέχρι σήμερα, έτσι θα εξακολουθεί να στέκεται δίπλα τους μέχρι που να περάσει αυτή η περιπέτεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή