Ακάρ κατά Ελλάδας και Γαλλίας

Ακάρ κατά Ελλάδας και Γαλλίας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφος εφημερίδων του τουρκικού Τύπου, αποκάλυψε πως όταν η Αγκυρα μιλάει για διάλογο με την Ελλάδα εννοεί πως θέλει να συζητήσει και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και τις αξιώσεις της για τον εναέριο χώρο. «Πάντα λέγαμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και του δικαίου. Θα έχουμε συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ, αλλά οι Ελληνες γείτονές μας δεν έρχονται. Η ελληνική πλευρά ανακατεύει τα πράγματα, γιατί πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω. Η Συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων προβλέπουν ότι “πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσετε 23 νησιά”. Εχετε αναπτύξει στρατεύματα σε 16 εξ αυτών. Πρώτα πρέπει να δώσετε μια απάντηση. Δεν υπάρχουν χώρες στον κόσμο με έξι μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου», δήλωσε ο Ακάρ.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χρήσης των S-400 και απάντησε στα σενάρια πώλησης των συγκεκριμένων αντιαεροπορικών συστημάτων σε άλλη χώρα. Τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400 και ξεκαθάρισε πως «το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα αγοράστηκε για να χρησιμοποιηθεί». Πάντως, ο ίδιος δεν φέρεται να αναφέρθηκε στις κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία, οι οποίες επιβλήθηκαν για την προμήθεια και χρήση του συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος αεράμυνας.

Στο θέμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο Ακάρ εξέφρασε τη μερική ικανοποίησή του για κάποιες χώρες που δεν στάθηκαν απέναντι στην Αγκυρα και επισήμανε ότι «είναι σαφές ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμπεριφέρθηκαν ως επί το πλείστον με κοινή λογική».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στη Λιβύη, όμως ο ίδιος προτίμησε να επιτεθεί στο Παρίσι. «Η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η Γαλλία επινόησε την επιχείρηση “Ειρήνη” προκειμένου να καλύψει την ενοχή της εκεί. Τα έβαλε με την Τουρκία, κάνει πράγματα που ξεπερνούν το μπόι και τη δύναμή της. Αλλά το βλέπει ο γαλλικός λαός. Η Αίγυπτος έκανε συμφωνία με την Ελλάδα. Με αυτή τη συμφωνία έχασαν τόσο η Ελλάδα όσο και ο αιγυπτιακός λαός. Η βασική μας αρχή: Μην διαιρείτε τη Λιβύη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σκληρή κριτική

Στο εσωτερικό μέτωπο, πάντως, η τουρκική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Ερντογάν δέχεται σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπατάλες και υποστήριξε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει στη διάθεσή του 13 αεροπλάνα. «Mιλάμε για απίστευτη σπατάλη. Γιατί ο Ερντογάν έχει 13 αεροπλάνα; Ποιος είναι ο λόγος να έχει 13 αεροπλάνα; O ίδιος είναι ικανός να αγοράσει 20, ίσως και 50 αεροπλάνα», ανέφερε.

Ο Κιλιτσντάρογλου, στην τηλεοπτική συνέντευξή του, τόνισε πως στις επόμενες εκλογές ο τουρκικός λαός θα πρέπει να επιλέξει «αν θέλει να έχει ένα απολυταρχικό κράτος το οποίο θα ελέγχεται από έναν άνθρωπο όπως ο Ερντογάν ή να αποκτήσει δημοκρατία, ελευθερία έκφρασης και δικαιοσύνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή