ΚΟΜΜΑΤΑ

Το διπλό στοίχημα του ΚΙΝΑΛ κατά το νέο έτος

Το διπλό στοίχημα του ΚΙΝΑΛ κατά το νέο έτος

Με το βλέμμα σε δύο μέτωπα, που συνιστούν και ένα διπλό στοίχημα για τη Φώφη Γεννηματά, προετοιμάζεται να εισέλθει στη νέα χρονιά το ΚΙΝΑΛ, με το 2021 να αποτελεί μια σύνθετη εξίσωση με αρκετούς άγνωστους παράγοντες για το κόμμα, αλλά και για την ίδια την πρόεδρό του.

Στο στρατόπεδο της ηγεσίας γνωρίζουν ασφαλώς ότι, παρά την πολυεπίπεδη αναβλητικότητα που έχει επιφέρει η πανδημία, οι πιέσεις για να αποτυπωθεί χειροπιαστά ο «πρωταγωνιστικός ρόλος» που διεκδικεί το ΚΙΝΑΛ θα αυξάνονται όσο περνάει ο καιρός. Εν ολίγοις, η Χαρ. Τρικούπη καλείται τους αμέσως προσεχείς μήνες –και με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να ενισχύεται προϊόντος του χρόνου– να κερδίσει έδαφος στο πολιτικό σκηνικό.

Σε εξωτερικό επίπεδο, η κ. Γεννηματά έχει καταστήσει σαφές με τις κινήσεις της ότι μοχλό επίτευξης του στόχου αυτού αποτελούν οι «γκρίζες ζώνες» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μιας δεξαμενής, που εκτιμά, μάλιστα, ότι διαρκώς θα διογκώνεται, όσο θα ξεδιπλώνονται και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Με αυτό το δεδομένο, η ανάδειξη του «τεχνητού διπολισμού» Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε βασικό όπλο, κερδίζοντας κυρίαρχο ρόλο στη ρητορική της παράταξης. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η Χαρ. Τρικούπη τήρησε σαφείς αποστάσεις από τις «κοκορομαχίες», όπως τις χαρακτηρίζει, μεταξύ Πειραιώς και Κουμουνδούρου για ζητήματα όπως η Πάρνηθα και το Σούνιο, μιλώντας για κλίμα «που προκαλεί αποστροφή στους πολίτες, ενώ η χώρα βράζει».

Οπως διαμηνύουν από το ΚΙΝΑΛ, δεν πρόκειται να υπάρξουν παρεκκλίσεις από αυτή την κατεύθυνση, διατηρώντας παράλληλα τη σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης με αιχμή του δόρατος την πανδημία, αλλά και την ανάδειξη του «αντιπολιτευτικού κενού» που εκτιμούν ότι χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σαφείς, επιπλέον, είναι και οι διαχωριστικές γραμμές από την Κουμουνδούρου, που έσπευσε να αναδείξει ως «γέφυρα» την πρόσφατη αποστροφή της κ. Γεννηματά στη Βουλή περί «προοδευτικής διακυβέρνησης». «Πρόκειται για συζήτηση παντελώς άνευ περιεχομένου», ξεκαθαρίζουν από τη Χαρ. Τρικούπη και είναι γεγονός ότι πρόκειται για φράση που η ίδια έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές και σε κομματικές συνεδριάσεις, αποδομώντας έτσι το σενάριο περί «προσκλητηρίου».

Οσον αφορά το δεύτερο μέτωπο, δηλαδή το εσωκομματικό, το πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν απόλυτα ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί.

Η ίδια η κ. Γεννηματά απέφυγε τις ευθείες βολές κατά του Ανδρ. Λοβέρδου, που προκάλεσε τις τελευταίες αναταράξεις με τη γνωστοποίηση της υποψηφιότητάς του. Ο βουλευτής, από την πλευρά του, δεν απάντησε στα –έμμεσα πλην σαφή– πυρά που δέχθηκε από στελέχη που κινούνται κοντά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ακόμη και όταν, κατά πληροφορίες, κλήθηκε (στο περιθώριο της τηλεδιάσκεψης και όχι επίσημα) να τοποθετηθεί. Το γυαλί μεταξύ των δύο πλευρών δεν φαίνεται να ξανακολλάει και όλα τα παραπάνω παραπέμπουν σε μιαν υποβόσκουσα εσωστρέφεια, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεπροβάλει κάτω από το χαλί.

Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος του «στοιχήματος» για την ηγεσία, που παραμένει, πάντως, άρρηκτα συνδεδεμένο με το πρώτο: όσο δεν υπάρχουν απτές ενδείξεις ανάκαμψης, τόσο θα επανέρχεται στην επιφάνεια η αμφισβήτηση. Ειδικά, δε, αν στην εξίσωση εισέλθει και η πλευρά του Ν. Ανδρουλάκη, που προσώρας τηρεί το άτυπο εσωκομματικό μορατόριουμ, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η «καταιγίδα» του κορωνοϊού.