Ν. Χαρδαλιάς: Να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία

Ν. Χαρδαλιάς: Να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον χώρο όπου πραγματοποιούνται έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) στην Ελευσίνα επισκέφθηκαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας είχαν επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και με τοπικούς φορείς ώστε να ενημερωθούν για την εξέλιξη των μέτρων που έχουν ληφθεί στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας καθώς και για την τήρησή τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την έναρξη της πανδημίας, με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως ανέφερε με τον ίδιο τρόπο κινήθηκαν και στη Δυτική Αττική.

«Αντιλαμβάνομαι τις συζητήσεις που γίνονται πέριξ και τους μετά Χριστόν προφήτες αλλά κάποια στιγμή με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι είναι ένα εθνικό θέμα που πρέπει όλη η κριτική που υπάρχει να είναι με βάση το πραγματικό αποτέλεσμα. Δεν λειτουργούμε με βάση τη διαίσθησή μας, λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά στοιχεία που έχουμε. Κάθε μέρα λοιπόν, δυο φορές την ημέρα, υπάρχουν τεχνικές συσκέψεις, υπάρχουν συγκεκριμένα πληροφοριακά συστήματα, συγκεκριμένοι αλγόριθμοι που μας δείχνουν πράγματα, υπάρχουν red flags που βγαίνουν και βάση αυτών προχωράμε σε ποιοτικές αναλύσεις σε όλη τη χώρα» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η εικόνα που διαμορφώνεται στους δήμους της Δυτικής Αττικής ύστερα από την εφαρμογή αυστηρότερου lockdown εδώ και τρεις μέρες ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε ότι «όλο το στοχευμένο testing που χει γίνει και όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει δείχνουν ότι δεν έχουμε μεγάλη διασπορά. Τα δεδομένα ήταν πολύ συγκεκριμένα, εξήγησα τους λόγους που αναγκαστήκαμε και πήγαμε άμεσα σε lockdown στην περιοχή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία».

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν κι άλλες περιοχές που θα εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα πριν από τις γιορτές, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί μέχρι τα Χριστούγεννα καθώς κάθε μέρα αξιολογείται κάθε περιοχή σε όλη την Ελλάδα.

Ενημέρωση κάθε Δευτέρα με στόχο τον μαζικό εμβολιασμό

Εν αναμονή της έναρξης των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου, πολλοί είναι οι ειδικοί που τονίζουν τη σημασία της ανοσοποίσης του πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Παθολογικής – Φυσιολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός «τείχους ανοσίας», μέσω εμβολιασμού του 70% του ελληνικού πληθυσμού.

«Οι κίνδυνοι από το εμβόλιο είναι ελάχιστοι ή ανύπαρκτοι μπροστά στα τεράστια οφέλη. Αν θέλουμε να ανοίξει σύντομα η κοινωνία και η οικονομία, το εμβόλιο θα πρέπει να αποφασίσουν να το κάνουν όλοι το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, δρ. Γιώργος Παυλάκης.

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση φαίνεται να δίνει το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό σ’ όλους ότι τα εμβόλια από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Κάθε Δευτέρα, στις 18:00, στο υπουργείο θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά της COVID-19.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή