Συμφωνία με Ισραήλ για το Κέντρο Πτήσεων

Συμφωνία με Ισραήλ για το Κέντρο Πτήσεων

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πεντάμηνο εντατικών διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησε με τη συμφωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ισραηλινού ομολόγου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ολοκληρώθηκε χθες με την παρουσίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της μετατροπής του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπως ήδη επισήμανε η «Κ» την Κυριακή.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφεραν ότι η πρόταση της ισραηλινής πλευράς ήταν πιο συμφέρουσα σε σύγκριση με εκείνη της καναδικής (CAE), όχι μόνον ως προς την οικονομική προσφορά, αλλά και σε σχέση με τις ώρες πτήσης στον αέρα όπως και τους εξομοιωτές πτήσης.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το κόστος της ισραηλινής πρότασης ανέρχεται σε 1.365 δισ. ευρώ για διάστημα 22 ετών, δηλαδή σε μέσο ετήσιο κόστος 62,5 εκατ. ευρώ έναντι της καναδικής προσφοράς που έφθανε το 1.254 εκατομμύριο ευρώ για διάστημα 20 ετών με μέσο ετήσιο κόστος 62,7 εκατ. ευρώ. Για την Αθήνα θεωρείται σημαντική η συμφωνία καθώς διευρύνει τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά και διότι δίνει λύση στο πρόβλημα της εκπαίδευσης των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.).

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με διακρατική συμφωνία με την κυβέρνηση του Ισραήλ με τη μέθοδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης και η συγκεκριμένη επιλογή εντάσσεται στο μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Στη συμφωνία προβλέπεται και νέο αεριωθούμενο εκπαιδευτικό αεροσκάφος για την Π.Α., που θα αντικαταστήσει τα ηλικίας σχεδόν μισού αιώνα T-2 Buckeye.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή