Γ. Παπανδρέου υπέρ προοδευτικής διακυβέρνησης

Γ. Παπανδρέου υπέρ προοδευτικής διακυβέρνησης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε… σλόγκαν των ημερών τείνει να εξελιχθεί όχι μόνο για το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και γενικότερα για τον χώρο της Κεντροαριστεράς, η «προοδευτική διακυβέρνηση», μιας και μετά τη σχετική αποστροφή της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή –την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναμενόμενα ανέδειξε ως προσκλητήριο– και ο Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε αντίστοιχες αναφορές, τροφοδοτώντας τη σεναριολογία γύρω από το ζήτημα.

O πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο (στο περιοδικό «Πατρινόραμα») για «ανάγκη προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης» της χώρας, μιλώντας μάλιστα για «ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου» στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας. Δίνοντας, δηλαδή, σε αντίθεση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ένα χειροπιαστό πλαίσιο ως άξονα υλοποίησης του εγχειρήματος σύμπλευσης των πολιτικών δυνάμεων του χώρου. Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε τις ευθείες αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η παρέμβασή του θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πρόθεση ανοίγματος «παραθύρου» προς μια απόπειρα συνεννόησης των δύο πλευρών, κάτι που, άλλωστε, έχουν εκφράσει κατά το παρελθόν και αρκετά παλαιά πασοκικά στελέχη που εντάσσονται στην «αντιδεξιά» πτέρυγα της Χαρ. Τρικούπη.

Στην ίδια συνέντευξη, πάντως, ο ίδιος εξαπέλυσε και –εμμέσως πλην σαφώς– πυρά προς τα αριστερά: τόσο προς την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για «όσους έδωσαν μάχες στις πλατείες του διχασμού για να οικοδομήσουν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες», όσο και κατά πρώην πράσινων στελεχών που τώρα βρίσκονται στην Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι «δεν σεβάστηκαν ότι η παράταξη τα τίμησε». Καθιστώντας, εν ολίγοις, σαφές ότι το παρελθόν παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι» σε οποιαδήποτε συζήτηση περί προσέγγισης.

Στο ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, δεν φαίνεται πως αναδεικνύουν σε μείζον θέμα την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας σταθερά ότι ενδεχόμενο συνεννόησης δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα του Κινήματος. Στέλνουν έτσι και ένα σαφές μήνυμα προς την Κουμουνδούρου, που δεδομένα παρακολουθεί στενά τις εσωτερικές εξελίξεις στη Χαρ. Τρικούπη, με στόχο να εκμεταλλευθεί οποιαδήποτε «χαραμάδα» παραπέμπει σε σήμα για διάλογο.  

Σε κάθε περίπτωση, κατά κάποιους παρατηρητές, η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου σχετίζεται και με τις εσωτερικές ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και με την τακτική «υπενθύμισης» εκ μέρους του των καταβολών της παράταξης. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, καθώς και στελέχη που κινούνται κοντά του έχουν λειτουργήσει αρκετές φορές ως μοχλοί… επίβλεψης της πορείας του Kινήματος μακριά από δεξιόστροφες βλέψεις, που εκτιμούν ότι εκφράζονται από την αντίπερα όχθη της Χαρ. Τρικούπη, δηλαδή από στελέχη που διατηρούν διαύλους με το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Την ίδια ώρα, στο παζλ του εσωκομματικού μετώπου επανήλθε και ο Παύλος Γερουλάνος, σε μια καθόλου τυχαία χρονική συγκυρία, δεδομένου ότι έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την ηγεσία. Ο πρώην υπουργός, σε συνέντευξή του στο ίδιο περιοδικό, έκανε λόγο για «λάθος στρατηγική στην προσπάθεια συσπείρωσης της Κεντροαριστεράς» από τη Φώφη Γεννηματά, προτάσσοντας, παράλληλα, εκ νέου την ανασύσταση του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ ως βασικό του στόχο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή