Πολιτικές προεκτάσεις στο σκάνδαλο της Folli Follie

Πολιτικές προεκτάσεις στο σκάνδαλο της Folli Follie

6' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέματα πολιτικής ηθικής προκύπτουν αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα από την έρευνα γνωστής ελεγκτικής εταιρείας, η οποία διενήργησε σαρωτικό έλεγχο στη Folli Follie και προσέφερε στις δικαστικές αρχές στοιχεία για παρεμβάσεις από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επί ΣΥΡΙΖΑ προς το συμφέρον της εταιρείας και για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που τότε αντιμετώπιζε.Οπως προκύπτει από τον έλεγχο της PwC –όλα τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί στην αρμόδια ανακρίτρια– που έγινε στη Folli Follie, βρέθηκαν τα επίμαχα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στελέχους της εταιρείας, που ενημέρωνε τον μεγαλομέτοχό της και προφυλακισμένο σήμερα Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για τις ενέργειες επώνυμων κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δύο υπουργών και δύο βουλευτών, για λογαριασμό της Folli Follie.

Aπό τις συγκεκριμένες ενημερώσεις αφήνονται εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για χρηματισμό σε ανταπόδοση των προσφερομένων υπηρεσιών, ενώ αναφέρονται στοιχεία για τον τότε υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, αλλά και τον Αλέξη Χαρίτση, που είχε διατελέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς εμφανίζονται και οι δύο ως «υποστηρικτές» των συμφερόντων της Folli Follie, αλλά και για τους τότε βουλευτές Μάκη Μπαλαούρα και Σταύρο Αραχωβίτη, οι οποίοι επίσης εμφανίζονται μαζί με τους υπουργούς να συνδράμουν την εταιρεία, που τότε είχε μπει στη δίνη της οικονομικής κατάρρευσης αλλά και των ελέγχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, των μετόχων και των εργαζομένων, στέλεχος της Folli Follie ενημερώνει τον μεγαλομέτοχό της Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρά τις πιέσεις, δεν πρόκειται να σπεύσει. Και προς τούτο αναφέρει επί λέξει σε e-mail του: «Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης, υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα.)»

Εντύπωση προκαλεί η περιγραφή, καθώς εμφανίζονται δύο σημαίνοντες υπουργοί να έχουν τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς, ενώ ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας χαρακτηρίζεται ως «μπροστάρης» στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εταιρείας και σημειώνεται μάλιστα ότι «υπερβάλλει εαυτόν».

Ο «μπροστάρης» και η τροπολογία για τα ΚΑΕ

Η σχετική έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας, που είναι πολυσέλιδη και έχει «ξετινάξει» την οικονομική κατάσταση της Folli Follie, βρίσκεται ήδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου η προϊσταμένη της, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, την έχει χρεώσει για μελέτη σε εισαγγελέα, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα πρέπει να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Πάντως, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ακόμα e-mail του στελέχους που είχε αναλάβει να συντονίζει και να ενημερώνει τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για τον υποστηρικτικό μηχανισμό που είχε στηθεί για να βοηθηθεί η εταιρεία του. Σε αυτό αφήνονται σαφείς αιχμές για «ανταλλάγματα» προς τους υποστηρικτές της προσπάθειας της Folli Follie, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «ισχυροί σύμμαχοι», ενώ γίνονται εύγλωττες αναφορές για χρήματα.

Ενδεικτικό το απόσπασμα από το επίμαχο e-mail που στέλνει το στέλεχος της Folli Follie με τα αρχικά Ν.Σ. προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο: «Οπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή (σ.σ.: εννοεί την Επ. Κεφαλαιαγοράς), γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Εχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή. Χθες, όπως σας είχα ενημερώσει, είχα μία συνάντηση με ένα σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπός του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. Δεν θα ήθελα ούτε μέσω e-mail ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πώς προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι, για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε τον λόγο σε κανένα».

Πέραν όμως των υπόγειων δοσοληψιών για τις οποίες αφήνονται υπαινιγμοί, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ένα ακόμα email, με ημερομηνία 29 Μαΐου του 2018 (τα προηγούμενα φέρουν ημερομηνίες 11 και 13 Μαΐου), πάει τα πράγματα παρακάτω. Σε αυτό ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας ενημερώνει για μια τροπολογία που ενδιαφέρει τη Folli Follie, για τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών (ΚΑΕ), ότι όλα είναι εντάξει και ότι θα προωθηθεί, αποστέλλοντας και ολόκληρο το κείμενό της πριν η τροπολογία φθάσει στη Βουλή.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η τροπολογία ψηφίστηκε πράγματι και ίσχυσε ο νόμος που ευνοούσε τη Folli Follie. Η εν λόγω τροπολογία πέρασε με τον νόμο 4541 του 2018.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που εντάχθηκε ως άρθρο 20 στον νόμο ανέφερε τα εξής: Tο άρθρο 55 του v. 4447/2016 (A΄ 241) αντικαθίσταται ως εξής: «Αρθρο 55

Η εφαρμογή της υποπαραγράφου 2 της παρ. 13 του άρθρου 85 του ν. 3842/2010 αναστέλλεται μέχρι τις 30.6.2019». Με τη συγκεκριμένη τροπολογία παρατείνεται για μία ακόμη φορά η δυνατότητα των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών να πωλούν αφορολόγητα είδη στα χερσαία σύνορα με χώρες εκτός Ε.Ε. (Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) κατά παρέκκλιση σχετικής κοινοτικής οδηγίας που είχε ενσωματωθεί με τον ν. 3842 στο εθνικό δίκαιο και προέβλεπε το τέλος πώλησης αφορολογήτων ειδών στα συγκεκριμένα σημεία στο τέλος του 2016. 

Γιατί ενδιέφερε η παράταση την τότε διοίκηση της Folli Follie; Η F.F. είχε πωλήσει το 49% της ΚΑΕ στην ελβετική Durfy και το τίμημα θα καταβαλλόταν σε μετρητά και 804.000 μετοχές της Dufry. Οι εν λόγω μετοχές δεσμεύονταν από την Dufry και θα απελευθερώνονταν σταδιακά, εφόσον η ΚΑΕ έπιανε προκαθορισμένους στόχους λειτουργικής κερδοφορίας έως και τη χρήση του 2019. Η παράταση πώλησης αφορολογήτων από τους συγκεκριμένους μεθοριακούς σταθμούς (Κήπων Εβρου, Κακαβιάς, Ευζώνων) αύξανε τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου και η τότε διοίκηση Κουτσολιούτσου θα είχε στα χέρια της ένα ισχυρό asset, η αξία του οποίου υπολογιζόταν σε 65 εκατ. ευρώ.

Πάντως, να σημειωθεί πως η αποδέσμευση των μετοχών εκκρεμεί ακόμη και σήμερα, ενώ το καθεστώς των αφορολογήτων στους εν λόγω μεθοριακούς σταθμούς εξακολουθεί να παίρνει παρατάσεις, τελευταία τον περασμένο Μάιο, έως το τέλος του 2022.
Η σχετική δικογραφία για τα της Folli Follie, όπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω όσον αφορά τους δύο υπουργούς, ενώ για τον Μάκη Μπαλαούρα, που δεν είναι πλέον βουλευτής, θα απασχολήσει τη Δικαιοσύνη.

Τι απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Με περισσότερους από 4.000 νεκρούς, την πανδημία εκτός ελέγχου και την οικονομία σε πλήρη κατάρρευση, η Ν.Δ. για να διαφύγει από τα αδιέξοδα που δημιουργεί στη χώρα συνεχίζει να επενδύει πολιτικά σε χυδαίες προσπάθειες αντιπερισπασμού.

Δυστυχώς για τη Ν.Δ., το παραμύθι δεν έχει δράκο. Οι ισχυρισμοί του συνεργάτη των υπόδικων Κουτσολιούτσων είναι ασυνάρτητοι, έωλοι και συκοφαντικοί. Κανένας βουλευτής και κανένα κυβερνητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία θα δημιουργούσε προσκόμματα στη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης της Folli Follie.

Είμαστε βέβαιοι πως η Δικαιοσύνη θα ρίξει άπλετο φως και δεν θα μείνει καμία σκιά.

Σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που φοβάται την πρόταση για έλεγχο των δαπανών και των απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν έχουν τίποτα απολύτως ούτε να φοβηθούν ούτε να κρύψουν. Ολα αυτά θα αποδειχθούν στη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια θα λάμψει και οι συκοφαντίες θα επιστρέψουν στους λασπολόγους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή