Κίνηση από Αγκυρα για επανέναρξη διερευνητικών

Κίνηση από Αγκυρα για επανέναρξη διερευνητικών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, αλλά για να συζητηθεί και το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ζήτησε ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ενώ απείλησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για το ζήτημα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Aγκυρα.

Η Τουρκία πάντως εξέδωσε NAVTEX για έρευνες του «Oρούτς Ρέις», που θα πραγματοποιηθούν στον κόλπο της Αττάλειας και σε τουρκικά χωρικά ύδατα, γεγονός που θεωρείται σημαντικό βήμα ως προς τις διερευνητικές επαφές, καθώς ξεκινάει στις 22 Δεκεμβρίου του 2020 και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουνίου του 2021.

Η Αγκυρα, με αυτή τη ναυτική οδηγία, δηλώνει πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή κοντά στην Αττάλεια δίχως να πηγαίνει σε άλλες περιοχές, που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν την Ελλάδα.

Ο Ακάρ, ωστόσο, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, έδειξε ανυποχώρητος στο ζήτημα των συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα του με τη Λιβύη αλλά και τους Τουρκοκύπριους, και ανέφερε πως «έχουμε τα δικά μας σχέδια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει και προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αυτό το πλαίσιο. Οπως ξέρετε, κανένας δεν αποδέχεται τις θεωρίες της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές ευθύνης. Με προπαγάνδα το επιχείρησαν, όμως σήμερα κανένας δεν το αποδέχεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας για άλλη μία φορά έθεσε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, όμως πρόσθεσε πως στις διερευνητικές επαφές πρέπει να συζητηθούν όλα τα ζητήματα και η έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας. «Επίσης υπάρχει το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. 16 από τα 23 νησιά θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, όμως παρατηρούμε πως τα στρατιωτικοποιούν. Επίσης σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει άλλη χώρα που τα χωρικά της ύδατα είναι 6 μίλια ενώ ο εναέριος χώρος 10 μίλια. Εμείς λέμε “ελάτε να συνομιλήσουμε”, να προσέλθουν στις διερευνητικές επαφές», ανέφερε ο Ακάρ.

Επίσης, ο Ακάρ υποστήριξε πως «αυτά τα προβλήματα δεν είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, αλλά αντιθέτως είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, και πρέπει να να επιλύσουμε με συνομιλίες».

Απειλητικός, εξάλλου, ήταν στο ζήτημα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για τους S-400 που προμηθεύθηκε η Αγκυρα από τη Μόσχα. Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως θα επηρεαστούν αρνητικά κάποιες δραστηριότητες της χώρας του με το ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ.

Ο Ακάρ ισχυρίστηκε πως χωρίς την Αγκυρα οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν επιρροή στη Μέση Ανατολή. «Η Τουρκία δεν είναι οποιαδήποτε χώρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι οποιαδήποτε δύναμη. Μιλάμε για σημαντικές δυνάμεις εντός του ΝΑΤΟ και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Στη Μέση Ανατολή δεν μπορείτε να κάνετε κάτι εάν δεν έχετε μαζί σας ή εάν έχετε απέναντί σας τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Στις ΗΠΑ πρέπει να το καταλάβουν αυτό», τόνισε ο Ακάρ.

Τέλος, η προμήθεια των μαχητικών Rafale από την Ελλάδα έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και Haberturk, τα οποία ισχυρίζονται πως «η Ελλάδα προετοιμάζεται να πολεμήσει με την Τουρκία»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή