Να μην υπάρξει τρίτο κύμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα της ανάγκης να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Χριστουγέννων εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε δομές υγείας της Βόρειας Ελλάδας. Από την κυβέρνηση αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι οι αυστηροί έλεγχοι που θα γίνονται το τρέχον τριήμερο και τα αποτελέσματά τους θα αποτελέσουν δοκιμή ενόψει της Πρωτοχρονιάς. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά, τότε είναι πολύ πιθανή η λήψη ακόμα πιο σκληρών περιοριστικών μέτρων κατά την Πρωτοχρονιά.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το στοίχημα του εμβολιασμού, με σκοπό έως τον Ιούνιο να έχουν εμβολιαστεί όλες οι περισσότερο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και να αρχίσει, σταδιακά, η οικοδόμηση της πολυπόθητης ανοσίας της αγέλης, που θα επιτρέψει και το πιο ευρύ άνοιγμα της οικονομίας.

Χθες, από τη Μακεδονία όπου βρέθηκε (νοσοκομεία Εδεσσας και Βέροιας), ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τα περιστατικά βαίνουν μειούμενα και η πίεση στα νοσοκομεία μας έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά, αλλά οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά τις ημέρες των εορτών. Να τηρήσουμε στο ακέραιο τις επιταγές της πολιτείας, οι οποίες φυσικά ακολουθούν πάντα τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων μας». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την έκκλησή του, ενόψει των Χριστουγέννων, να αποφευχθούν οι συναθροίσεις σε σπίτια και οι φετινοί εορτασμοί να περιοριστούν σε πολύ στενές οικογενειακές συνάξεις, προκειμένου να αποφευχθεί «μια αναζωπύρωση της πανδημίας, ένα τρίτο κύμα το οποίο θα δοκιμάσει και πάλι το Εθνικό Σύστημα Υγείας». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα των υγειονομικών και επισήμανε ότι θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν. Ως προς τα εμβόλια, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε αναφορικά με τον αριθμό τους και τη σχετική δημόσια συζήτηση ότι «τα αγοράζει όλα κεντρικά η Ευρώπη και κάθε χώρα παίρνει αυστηρά την κλείδα κατανομής που της αναλογεί, ως ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Εμείς, δηλαδή, παίρνουμε κάτι παραπάνω από το 2% των εμβολίων που αγοράζει η Ευρώπη για κάθε παρτίδα εμβολίων. Αρα, θα πάρουμε πρώτα τα εμβόλια της Pfizer, θα ακολουθήσουν της Moderna και μετά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες».
Αυστηροί έλεγχοι ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «το ’21 θα είναι πολύ καλύτερο από το ’20. Να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Γιατί αν δεν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε εμβολιασμό σε ποσοστό άνω του 50%, πάντα θα ζούμε με τον κίνδυνο μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας». Πέρα από τις εξαγγελίες για αυστηρότερους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτασμών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η υπευθυνότητα κάθε πολίτη σε ατομικό επίπεδο, για τη μείωση των πιθανοτήτων ενός τρίτου πανδημικού κύματος.

«Τις ημέρες των γιορτών δεν μπορούμε να έχουμε και έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Στηριζόμαστε και στην ατομική υπευθυνότητα, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι, ειδικά τις ημέρες των γιορτών, οι άνθρωποι θα τις περάσουν με τις οικογένειές τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «χρέος μας είναι να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που θα έρθει ένα τρίτο κύμα. Αλλά χρέος μας επίσης είναι να κάνουμε ό,τι πρέπει, ειδικά τώρα στις μέρες των γιορτών, για να μην έρθει και να προσέχουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή