Στάση αναμονής έναντι της Αγκυρας τηρεί η Αθήνα

Στάση αναμονής έναντι της Αγκυρας τηρεί η Αθήνα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις κινήσεις της Αγκυρας εξετάζει η Αθήνα, με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου. Η δέσμευση του «Ορούτς Ρέις» για έρευνες έξι μηνών στον κόλπο της Αττάλειας, αλλά και τα μηνύματα που αποστέλλει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό τον κατευνασμό της Δύσης, δημιουργούν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την αποκλιμάκωση. Στην Αθήνα ωστόσο αναμένουν αυτή να έχει διάρκεια και, βεβαίως, ο διάλογος –αυτονόητα– να μη θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αλλωστε, χθες, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο περιόδευαν στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ζεύγος τουρκικών μαχητικών πέταξε στις 10 το πρωί πάνω από τη νησίδα Ανθρωποφάγος. Ενώ υπερπτήσεις καταγράφηκαν και τη Δευτέρα που πέρασε, στην περιοχή των Οινουσσών και της Παναγιάς στο ανατολικό Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ερντογάν επισήμαινε πως «πρέπει να καταλάβουν όλοι πως η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα σκύψει το κεφάλι σε κυρώσεις», αναφερόμενος στην απαγόρευση αμερικανικών αδειών εξαγωγής υλικών προς τη βασική διεύθυνση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο Τούρκος πρόεδρος, εξάλλου, έκανε σαφές άνοιγμα προς τη Δύση. «Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη της είτε στην Ανατολή είτε στη Δύση», είπε ο κ. Ερντογάν και σημείωσε πως «όταν αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον τουρκικό κόσμο, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία».

Ο κ. Ερντογάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Οπως είπε, «το 2020 ήταν μια χρονιά που οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. δοκιμάστηκαν από τις πλασματικές ατζέντες. Η Τουρκία και στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και στους S-400 αντιμετώπισε διαφορετικές συμπεριφορές». Και εν συνεχεία επισήμανε ότι «το νέο έτος επιθυμούμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και την Ε.E.». Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «η E.E. πρέπει να λυτρωθεί από τη στρατηγική της τύφλωση που απομακρύνει την Τουρκία. Γι’ αυτό κι έχουν αξία οι επικοινωνίες που είχα με την κ. Μέρκελ και τον κ. Μισέλ. Οπως πιστεύω και ο κ. Μπάιντεν θα δώσει αξία στη σχέση Τουρκίας – HΠΑ».

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν αποτελούν, βεβαίως, μέρος της ευρύτερης επιχείρησης γοητείας στην οποία έχει αποδυθεί η Αγκυρα, ενόψει της αλλαγής σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, αλλά και πιο περιφερειακών εξελίξεων, όπως η νέα πολιτική εκκρεμότητα στο Ισραήλ. Για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Νίκος Δένδιας και Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή