Ενοχλούν τον Ακάρ επισκέψεις στα νησιά

Ενοχλούν τον Ακάρ επισκέψεις στα νησιά

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Χουλουσί Ακάρ ανεβάζει τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ισχυρίζεται πως είναι πρόκληση όχι μόνο η στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών αλλά και οι επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε αυτά. «Η Ελλάδα παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς και στρατιωτικοποιεί 16 νησιά τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Τι λογική είναι αυτή; Δεν κάνουν μόνο αυτό· για να τα ενισχύσουν, πάνε κι έρχονται σε αυτά και τα επισκέπτονται. Αυτό πώς δεν είναι πρόκληση ή παρενόχληση;» είπε ο υπ. Αμυνας της Τουρκίας σε ομιλία του προς τους αρχηγούς με θέμα τον απολογισμό του έτους. «Εμείς λέμε ναι σε όλα τα καλέσματα για διάλογο, η ελληνική πλευρά το αποφεύγει. Γιατί αποφεύγουν τον διάλογο, γιατί φοβούνται; Διότι δεν έχουν δίκιο! Εμείς έχουμε δίκιο, γι’ αυτό και είμαστε ισχυροί», ανέφερε ο Ακάρ. Υποστήριξε πως η Ελλάδα «από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία και να αυξήσει την ένταση. Διότι δεν βασίζονται στον εαυτό τους αλλά σε αυτούς που ακουμπούν τις πλάτες τους. Ομως στις 10-11 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο της Ε.Ε., εκτός από 1-2 χώρες, καμία άλλη χώρα δεν αποδέχθηκε τα κακομαθημένα, τα εγωιστικά, τα βλακώδη αιτήματά τους».

Με αρνητικό τρόπο για την Ελλάδα μίλησε και ο Μ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στη γαλλόφωνη εφημερίδα Jeune Afrique. Ανέφερε πως «μετά τις διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας, υπογράψαμε ένα μνημόνιο κατανόησης. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θέλει να μιλήσει μαζί μας. Οι Ελληνοκύπριοι επίσης δεν συναντιούνται με τους Τουρκοκυπρίους. Αντίθετα, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ.: Κυπριακή Δημοκρατία) ακολουθούν μια οδό στοχοποίησης της Τουρκίας και της Βόρειας Κύπρου».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Τ. Ερντογάν και ο κυβερνητικός εταίρος του Ντ. Μπαχτσελί φωτογραφήθηκαν μπροστά σε ιστορικό πίνακα που παρουσιάζει την Αγία Σοφία ως τζαμί. «Οπως είχε συμβεί και με το τζαμί της Αγίας Σοφίας, έτσι κάποια περίοδο η ενασχόληση με τα μουσεία είχε μετατραπεί σε όργανο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τα ιερά αυτού του λαού. Αυτή η νοοτροπία αρνείται μέρος της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας», είπε ο Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή