Στις 4 Ιανουαρίου οι αποφάσεις για τα σχολεία

Στις 4 Ιανουαρίου οι αποφάσεις για τα σχολεία

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης έθεσε ο Στέλιος Πέτσας, το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, ενώ έθεσε την 4η Ιανουαρίου – όταν θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη – ως ορόσημο αποφάσεων για τη λήψη των τελικών αποφάσεων. 

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων, σημείωσε ο κ. Πέτσας, μιλώντας την Τετάρτη στην ΕΡΤ. 

Όπως τόνισε, για τις αποφάσεις αναμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών -η οποία είναι είτε ομόφωνη, είτε κατά πλειοψηφία- την οποία ακολουθούμε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με θέμα το άνοιγμα των σχολείων. Να σημειωθεί ότι η λειτουργία τους έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας από τις 16/11. Κατά τη συνεδρίαση επικράτησαν δύο απόψεις. Ορισμένοι ανέφεραν ότι πριν ληφθεί η απόφαση θα πρέπει να εξετασθούν και τα τελευταία δεδομένα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο προβληματισμός της πιο επιφυλακτικής πτέρυγας της επιτροπής έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πίεση στο ΕΣΥ από ασθενείς με COVID-19 παραμένει υψηλή και ότι η επιδημία δεν έχει υποχωρήσει στα επιθυμητά επίπεδα ασφαλείας ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των μετακινήσεων του πληθυσμού. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών τον Ιανουάριο –είναι ο κατεξοχήν μήνας των αναπνευστικών λοιμώξεων–, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης του πληθυσμού μέσα στις γιορτές.

Για τον εμβολιασμό

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί τόσο για τον αριθμό των εμβολίων που έρχονται στη χώρα μας όσο και για την προτεραιοποίηση, επεσήμανε πως για να διαλυθούν οι εντυπώσεις πρέπει να πούμε ότι «πρόκειται κατ’ αρχάς για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της επιστήμης την οποία πρέπει όλοι ν’ αγκαλιάσουμε. Η ανακάλυψη του εμβολίου είναι κάτι το οποίο μπορεί να μας δώσει τη ζωή μας πίσω στα χέρια μας».

Στη συνέχεια ως προς το τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι «προετοίμασε τις υγειονομικές δομές, να δημιουργηθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα ώστε όταν θα έχουμε τα εμβόλια να μπορούν να εμβολιάζονται με τον ρυθμό που έχουμε εκτιμήσει πάνω από 2 εκατ. συμπολίτες μας. Αυτή είναι η δυνατότητα του υγειονομικού μας μηχανισμού», είπε ο κ. Πέτσας. Πρόσθεσε επίσης πως τα εμβόλια δεν τα κατασκευάζει η ελληνική κυβέρνηση αλλά συγκεκριμένες εταιρείες που λαμβάνουν έγκριση από τους ευρωπαϊκούς φορείς ή τους αντίστοιχους αρμόδιους φορείς στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αλλού. Εξήγησε επίσης ότι αυτή τη στιγμή παίρνουμε εμβόλια από μία μόνο εταιρεία τη Pfizer, από την οποία πράγματι παίρνουμε λιγότερα εμβόλια απ’ ό, τι προέβλεπαν τα συμβόλαια προαγοράς. «Οι δόσεις αυτές θα συνεχίσουν να συμπληρώνονται από τις δόσεις κι άλλων εταιρειών» κι αυτό που έχει σημασία, όπως είπε, είναι εμείς να έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα τον μηχανισμό, να φθάνουν τα εμβόλια και να μπορούμε να εμβολιάζουμε περισσότερους ανθρώπους με την προτεραιοποίηση που έχει αποφασιστεί και έχει γίνει γνωστή εδώ και καιρό.

«Η πρόβλεψη είναι 20 Ιανουαρίου να ανοίξει η διαδικασία για τον γενικό πληθυσμό», απάντησε σε σχετική ερώτηση, με αναφορά σε όσα έχει πει και ο κ. Θεμιστοκλέους ο γγ του υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για τον εμβολιασμό στο επιχειρησιακό του σκέλος. «Από τις 10 Ιανουαρίου περίπου θα είναι ανοιχτή η διαδικασία στο emvolio.gov.gr, ώστε ο πολίτης να μπορεί να μπαίνει μέσα με τον ΑΜΚΑ του και να μπορεί να δει ποια είναι η διαδικασία εμβολιασμού του».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση για τους εμβολιασμούς αξιωματούχων, εξήγησε ότι είναι δύο οι λόγοι για τους εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών. «Ο πρώτος είναι καθαρά συμβολικός: να δώσουν το μήνυμα στους πολίτες ότι μιλάμε για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και να προτρέψουν τους πολίτες να εμβολιαστούν». Πρόσθεσε ότι «το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τη συνέχεια του κράτους. Υπάρχουν τομείς της κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας που πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν. Εκεί έχει επιλεγεί ένας αριθμός 126 ατόμων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου που θα εμβολιαστούν μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 215.000 συμπολίτες μας που θα έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer μέχρι το τέλος Ιανουαρίου».

Τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι ξεκίνησε ο εμβολιασμός και προχωράει ικανοποιητικά. Μέχρι χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία, 1.128 συμπολίτες μας είχαν εμβολιαστεί και πρέπει να δώσουμε έμφαση «στη λειτουργία του μηχανισμού χωρίς προβλήματα». Είναι απολύτως απαραίτητο να λειτουργεί σωστά η αποθήκευση, η διανομή, η προτεραιοποίηση και τελικά η πιστοποίηση. Αυτά πρέπει να τεσταριστούν τις πρώτες εβδομάδες. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε: στη μεγάλη εικόνα», τόνισε. Υπογράμμισε επίσης πως έχει μεγάλη σημασία το παράδειγμα γιατί πρέπει να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, περίπου 70% για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.

Για τη λειτουργία της αγοράς

«Είναι πιθανό να υπάρξει μία εξέλιξη στο κομμάτι του λιανεμπορίου», επεσήμανε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιες δραστηριότητες όπως η εστίαση είναι πολύ δύσκολο να είναι στο πρώτο κύμα ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας». Υπογράμμισε ότι θα πάμε με σταδιακά βήματα αλλά αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η τήρηση των μέτρων που ισχύουν σήμερα, τις μέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. «Είναι απολύτως κρίσιμο να τηρήσουμε τα μέτρα και αυτές τις μέρες προκειμένου να έχουμε μια καλή εικόνα και να μπορέσουμε σιγά σιγά να απελευθερώνουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας από τις 8 Ιανουαρίου και μετά».

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε επίσης πως θα συνεχίσουν να προβλέπονται μέτρα στήριξης κι ότι είναι κατανοητό ότι τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τον τζίρο που έχουν χάσει οι επαγγελματίες της αγοράς.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή