Ανασχηματισμός: Η ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Η ανθρωπογεωγραφία της κυβέρνησης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η θητεία μιας κυβέρνησης δεν είναι μια προβλέψιμη ευθεία γραμμή. Ανακύπτουν νέες προκλήσεις και ανάγκες που επιβάλλουν την αναδιάταξη του δυναμικού της με την αξιοποίηση προσώπων σε νέους ή διαφορετικούς ρόλους στο κυβερνητικό έργο»: Με τη δήλωση αυτή, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, έδωσε επί της ουσίας το στίγμα του ανασχηματισμού, ο οποίος δεν ήταν σαρωτικός, περιελάμβανε ωστόσο αξιοσημείωτες αλλαγές, που ανοίγουν το πεδίο για πολιτικές ερμηνείες.

Το Μαξίμου, στην παρούσα φάση, εν μέσω πανδημίας και κάτι λιγότερο 1,5 χρόνο μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προχώρησε επί της ουσίας σε μερική αναδιάταξη, καθώς -όπως υπογράμμισε ο κ. Ταραντίλης- «κάθε κυβέρνηση οφείλει να επιδεικνύει στον κατάλληλο χρόνο ευελιξία».

Η «αρχιτεκτονική» του κυβερνητικού οικοδομήματος δεν άλλαξε ριζικά, παρά μόνο προκύπτει μια νέα «ανθρωπογεωγραφία» στο σχήμα.

Κατ’ αρχάς είναι κατά τι μεγαλύτερο, καθώς πλέον τα μέλη της κυβέρνησης είναι 59.

Η ηγεσία σε κεντρικά υπουργεία, όπως το Οικονομικών, το Ανάπτυξης, το Υγείας, το Εξωτερικών, το Παιδείας και το Εθνικής Άμυνας παρέμεινε αμετάβλητη, με σαφή πρόθεση του Μαξίμου να στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη έως τώρα πολιτική και δη σε δύσκολες συνθήκες.

Οι «χαμένοι» του ανασχηματισμού ήταν ο Γιάννης Βρούτσης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που εξέρχονται από το κυβερνητικό σχήμα. Αναβαθμισμένος είναι ο Μάκης Βορίδης (από Αγροτικής Ανάπτυξης σε Εσωτερικών), ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργείας, προκειμένου να μετακινηθεί στο υπουργείο Εργασίας.

Αναβαθμίζεται ο Κώστας Σκρέκας (από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης, στη θέση του Στέλιου Πέτσα, που μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών, αναλαμβάνοντας τη θέση του αναπληρωτή υπουργού.

Επίσης, μετακινείται η Σοφία Ζαχαράκη (από υφυπουργός Παιδείας σε υφυπουργός Τουρισμού).

Ο έως σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, αναλαμβάνει του υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ αναβαθμίζεται από υφυπουργός σε αναπληρωτής υπουργός Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Από τις θέσεις υφυπουργών αποχωρούν οι Βασίλης Διγαλάκης (Παιδείας), Δημήτρης Οικονόμου (Περιβάλλοντος), Μάνος Κόνσολας (Τουρισμού), Γρηγόρης Ζαριφόπουλος (Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Θεόδωρος Καράογλου (Εσωτερικών, με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης).

Αποχωρεί, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Δείτε αναλυτικά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή