Το χρονοδιάγραμμα θωράκισης έναντι του ιού

Το χρονοδιάγραμμα θωράκισης έναντι του ιού

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο έως το τέλος Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί 220.000 άτομα, συνεχίζεται η επιχείρηση θωράκισης του πληθυσμού της χώρας έναντι του κορωνοϊού μέσω των εμβολίων. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, έως χθες, ημέρα κατά την οποία οι εμβολιασμοί των υγειονομικών επεκτάθηκαν σε επιπλέον 42 νοσοκομεία ΕΣΥ και πέντε στρατιωτικά (σύνολο 56 νοσοκομεία), είχαν πραγματοποιηθεί 9.528 εμβολιασμοί, ενώ το απόθεμα στις ελληνικές αποθήκες ήταν 152.580 δόσεις εμβολίου. Από την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε επιπλέον 55 νοσοκομεία, γεγονός που θα επιτρέψει να γίνονται 8.000 εμβολιασμοί την ημέρα, ενώ έως τις 12 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός με εμβόλια σε 19 νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα. Παράλληλα, χθες ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από κινητές ομάδες υγείας του ΕΟΔΥ. Κατά τον κ. Θεμιστοκλέους, έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 100.000 υγειονομικοί του ΕΣΥ και των ιδιωτικών νοσοκομείων, και προσωπικό και διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών.

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr η υπηρεσία για προγραμματισμό ραντεβού για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης. Δυνατότητα προγραμματισμού των ραντεβού σε εμβολιαστικά κέντρα θα υπάρχει και μέσω των φαρμακείων και των ΚΕΠ.

Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων θα εξελίσσεται και ο εμβολιασμός των υπόλοιπων ομάδων πληθυσμού. Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τον Ιανουάριο αναμένεται η έγκριση και στην Ε.Ε. του εμβολίου της Moderna και ίσως να υπάρξει και ταχεία έγκριση του αντίστοιχου της Astra Zeneca, το οποίο έχει ήδη λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το συγκεκριμένο εμβόλιο διαφέρει από τις Pfizer/BioNTech και της Moderna, καθώς χρησιμοποιεί εξασθενημένο ιό που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο και προκαλεί την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του είναι στο 70% και φαίνεται ότι μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού από εμβολιασμένο άτομο εάν αυτό μολυνθεί ξανά από τον ιό. Στα πλεονεκτήματά του είναι επίσης ότι είναι φθηνό, δεν απαιτεί ειδικές συνθήκες φύλαξης και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες.

Η κ. Θεοδωρίδου ερωτήθηκε και για τη σοβαρή νόσηση του αναπληρωτή διοικητή του Θριασίου, Χρήστου Πιλάλη, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε ΜΕΘ καθώς εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Οπως διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, ο ασθενής έχει υποκείμενο νόσημα και δεν υπήρξε επιστημονικά καμία συσχέτιση μεταξύ εμβολιασμού και νόσησης.

427 νέα κρούσματα

Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκαν 427 νέα κρούσματα και 54 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 5.011 θάνατοι λόγω της νόσου. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 407 ασθενείς. Από τα νέα κρούσματα τα 199 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 64 στη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή