Ξένοι στο ίδιο κόμμα Φώφη Γεννηματά και Ανδρ. Λοβέρδος

Ξένοι στο ίδιο κόμμα Φώφη Γεννηματά και Ανδρ. Λοβέρδος

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξέλιξη που δεν αποτέλεσε μεν κεραυνό εν αιθρία, αλλά έχει σαφώς τη δική της σημασία για τις ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ, συνιστά η χθεσινή απόφαση της Φώφης Γεννηματά να «καθαιρέσει» τον Ανδρ. Λοβέρδο από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ορίζοντας ως αντικαταστάτες τούς Κ. Σκανδαλίδη και Μιχ. Κατρίνη.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρώην υπουργό, κατά πληροφορίες, σε ήπιο κλίμα. Ακολούθησε δήλωση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος ευχαρίστησε την κ. Γεννηματά για την ανάθεση της εκπροσώπησης του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η αντικατάστασή του αποτελεί δική της «επιλογή και απόφαση». Μια χαμηλών τόνων δηλαδή τοποθέτηση, που εξελήφθη και ως πρόθεση να μην κλιμακωθεί εκ νέου η ένταση.

Παρότι από τη Χαρ. Τρικούπη μιλούσαν κυρίως για ανανέωση προσώπων, είναι σαφές ότι ο «πάγος» ανάμεσά τους, αλλά και η έντονη ενόχληση της κ. Γεννηματά για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Λοβέρδος διαχειρίστηκε την ανάδειξη της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως τη διαφωνία του με θέσεις και κατευθύνσεις του ΚΙΝΑΛ το τελευταίο διάστημα, γεγονός που καθιστούσε οξύμωρο το να διατηρεί τα ηνία της εκπροσώπησης στη Βουλή, ενώ εκτιμάται ότι το προφίλ του δεν συμβαδίζει με την «αντιδεξιά» πορεία την οποία χαράσσει η Χαρ. Τρικούπη.

Από το κλίμα που διέρρεε χθες εκατέρωθεν προκύπτει ότι μάλλον πρόκειται για απόφαση με το βλέμμα σε μια… συνύπαρξη υπό ανεκτές συνθήκες, ίσως και σε μια απόπειρα για μορατόριουμ έως ότου η πανδημία επιτρέψει την εκκίνηση της μάχης προς τις εσωτερικές κάλπες.

Οσον αφορά τα πρόσωπα των κ. Σκανδαλίδη και Κατρίνη, οι επιλογές ασφαλώς δεν ήταν τυχαίες, δεδομένων και των προαναφερθέντων αντιπολιτευτικών κατευθύνσεων. Στο ΚΙΝΑΛ ποντάρουν στην εμπειρία του πρώτου, ο οποίος διατηρεί και ένα ρόλο εσωκομματικού εξισορροπιστή, έχοντας παρέμβει αρκετές φορές «πυροσβεστικά» σε περιόδους κρίσεων, ενώ σηματοδοτεί και το πολιτικό πρόσημο του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, ο Μιχ. Κατρίνης θεωρείται εκ των εκπροσώπων της «αντιδεξιάς» πτέρυγας του ΚΙΝΑΛ, γεγονός που αποτυπώνει και το στίγμα της στρατηγικής που χαράσσει η κ. Γεννηματά. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο βουλευτής Ηλείας ήταν εκ των διαφωνούντων εντός της Κ.Ο. για τη στήριξη του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι, παρότι εντέλει δεν ακολούθησε τους Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδη στην αποχή από την ψηφοφορία, η οποία είχε πυροδοτήσει μείζονα εσωκομματική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή