Κ. Μητσοτάκης: Δυνατή η χαλάρωση των μέτρων – 424 κενές κλίνες στις ΜΕΘ

Κ. Μητσοτάκης: Δυνατή η χαλάρωση των μέτρων – 424 κενές κλίνες στις ΜΕΘ

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένης της αποκλιμάκωσης της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιώντας πάντως ότι η θετική πορεία της επιδημίας δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό.

Όπως τόνισε, «είναι ώρα να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον υπάρξει σχετική εισήγηση, να υλοποιήσει από την ερχόμενη Δευτέρα το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

«Το click away δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, από Δευτέρα», σημείωσε μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Επεσήμανε δε ότι κάθε μήνας lockdown «στοιχίζει» στην ελληνική οικονομία περισσότερα από τρία δισ. ευρώ.

Στα 500 ευρώ το πρόστιμο για παράβαση μέτρων – Δύο μέτρα στήριξης

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αυξάνεται στα 500 ευρώ (από 300) το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αναθέρμανση της οικονομίας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Εξήγγειλε επίσης δύο μέτρα στήριξης:

  • Η κάλυψη του ενοικίου επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για τον Φεβρουάριο.
  • Επεκτείνονται για δύο μήνες ακόμα όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

«Φαίνεται πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των γιορτών»

Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «φαίνεται πως ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις», ενώ επεσήμανε ότι σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων μετά την αλλαγή του χρόνου. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως, αν είχε συμβεί κάτι δραματικό στις γιορτές, θα είχε ήδη φανεί στα δεδομένα.

Επανέλαβε εξάλλου ότι είναι συνεχής η προσαρμογή σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο, όπου –όπως περιέγραψε- άλλοτε χρειάζεται να πατά κανείς γκάζι και άλλοτε φρένο. «Είναι σαν να οδηγείτε σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες» είπε. Επέμεινε εξάλλου ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων κάθε εβδομάδα θα εισηγείται και η κυβέρνηση θα αποφασίζει για την πορεία των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η απότομη αύξηση στις νοσηλείες άρχισε στις αρχές Νοεμβρίου, έφτασε στο μέγιστο στις αρχές Δεκεμβρίου και κατόπιν υπάρχει μια αποκλιμάκωση. Αντίστοιχη είναι και η πορεία των διασωληνωμένων, συμπλήρωσε, ενώ στάθηκε στις προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και στη συμμόρφωση της κοινωνίας με τις συστάσεις.

Όπως είπε, η κυβέρνηση παρέλαβε λιγότερες από 600 κλίνες ΜΕΘ, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 1.295 και τους επόμενους μήνες θα προστεθούν ακόμη 150. «Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού.

Δεν μπορούμε να διαφωνούμε για τα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Επικαλούμενος χάρτη του ECDC, παρατήρησε ότι όλη η Ευρώπη είναι «κόκκινη» και οι μόνες δύο «κίτρινες» χώρες είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία, ενώ ορισμένες περιοχές της χώρας είναι στο «πράσινο».

«Ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση κυβέρνησης – επιστημόνων»

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ποτέ δεν αγνόησε τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους συνεργάτες του, ενώ δήλωσε ότι δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους στην επιστημονική επιτροπή. Υπογράμμισε πάντως ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό, λέγοντας πως «είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

«Εφικτό να έχουν εμβολιαστεί δύο εκατ. πολίτες τον Μάρτιο»

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, είπε ότι η διαδικασία προτεραιοποίησης γίνετια με διαφάνεια. «Μέχρι σήμερα έχουμε κλείσει 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. Η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών» τόνισε.

«Είναι δεδομένο πως στην διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες» είπε ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε. «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. Είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθένα από τα οποία θα έχει την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως. «Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου είναι εφικτό να έχουμε εμβολιάσει περί τα δύο εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός», υπογράμμισε.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «να πορευθούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι». Όπως εξήγησε «είναι αδύνατον να πετύχουμε εάν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί. Για αυτό μιλώ για ατομική υπευθυνότητα. Επιμένουμε λοιπόν ότι η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από πότε καθώς μπαίνουμε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης. Η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες».

«Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα»

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

Ως προς το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε ότι πρότεινε στην Ε.Ε. να πάρει και κοινοτικό χαρακτήρα. «Είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών, που θέλουν οι μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών να γίνονται πιο απρόσκοπτα», εξήγησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή