«Casus Βelli» Τσαβούσογλου για επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

«Casus Βelli» Τσαβούσογλου για επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε το «Casus Βelli» για την πιθανότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσαβούσογλου, αφού ανέφερε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν επηρεάζει την Τουρκία, τόνισε πως «στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό Κοινοβούλιο. Και κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησαν. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στις δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, μετά τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ανέφερε πως «όμως η Ελλάδα για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό. Όμως όπως είπα και σε κάποιους Ευρωπαίους η Ελλάδα συνέχισε κάποιες προβοκάτσιες. Όπως η πόντιση καλωδίων στον βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει NAVTEX, NOTAM και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους, δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια «καταλήγει στα νότια της Πελοποννήσου και δεν επηρεάζουν καθόλου το Αιγαίο». Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Aκσόι αναφέρθηκε όμως στις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. 

«Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι γνωστή η θέση μας πως τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς, με τρόπο που θα περιορίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοϊα και την πρόσβαση στις ανοιχτές θάλασσες, τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτήν τη στάση μας», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, η χώρα μπορεί να πράξει το ίδιο και στην Κρήτη και αλλού, ενώ σε ανάλογη τοποθέτηση είχε προβεί και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

Διαβάστε επίσης:

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Πάντα προέτρεπα τον Ερντογάν να συζητήσουμε για τις θαλάσσιες ζώνες

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και στην Κρήτη και όπου αλλού επιθυμεί

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων

Ν. Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα αφορά και το ανατολικό τμήμα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή