ΚΙΝΑΛ

Συντηρεί το θέμα της ηγεσίας ο Λοβέρδος

Συντηρεί το θέμα της ηγεσίας ο Λοβέρδος

Ρόλο «επιταχυντή» στις εσωκομματικές εξελίξεις του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται πως διαδραματίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, διατηρώντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ηγεσία, παρότι η κεντρική γραμμή της Χαρ. Τρικούπη μιλάει για «παντελώς άκαιρο» ζήτημα όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η καταιγίδα της πανδημίας.

Ο πρώην υπουργός, αφού ανακοίνωσε και επίσημα την –ήδη γνωστή– υποψηφιότητά του, επανήλθε χθες (ρ/σ Θέμα) με σαφή μηνύματα αμφισβήτησης της Φώφης Γεννηματά, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «αμφιθυμία της παράταξης», αλλά και για ανάγκη «απαγκίστρωσης από τη στασιμότητα». «Μπορώ καλύτερα», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Λοβέρδου, που αποτυπώνει και την πρόθεσή του να διατηρήσει ζωντανή την «προεκλογική» ρητορική, παρά το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις –προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο– εσωτερικές κάλπες.

Από την πλευρά της, πάντως, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν δείχνει προσώρας διατεθειμένη να… σηκώσει το γάντι και να ακολουθήσει στην ίδια κατεύθυνση. Στο στρατόπεδο της ηγεσίας δεν επιθυμούν συνεχείς εντάσεις, όχι μόνον επειδή μιλούν για «εκτός κλίματος» συζήτηση λόγω πανδημίας, αλλά και γιατί δεν θέλουν να… μεταφέρουν εντός των τειχών τη σκιά της εσωστρέφειας που εκτιμούν πως πλανάται πάνω από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. 

Οπως τόνιζαν, άλλωστε, κομματικές πηγές στην «Κ», πέρα από τις μακροχρόνιες ενδογενείς έριδες στην Κουμουνδούρου, στη Χαρ. Τρικούπη διαβλέπουν ότι και η Πειραιώς βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικές αναταράξεις, με αφορμή τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία θεωρούν ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην κυβερνώσα παράταξη, ειδικά από τη στιγμή που η «βεντάλια» των εθνικών θεμάτων θα βρίσκεται για καιρό στο προσκήνιο. Καθόλου τυχαία, σε αυτή την κατεύθυνση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ανάδειξε το θέμα ενόψει εκκίνησης των διερευνητικών με την Τουρκία, μιλώντας για «έντονες διαφωνίες εντός Ν.Δ.» που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην «άρνηση για διαμόρφωση εθνικής γραμμής».  

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά το εσωκομματικό μέτωπο, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη «καθαίρεση» Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, η κινητικότητα του βουλευτή Αθηνών έχει εξελιχθεί σε εναρκτήριο λάκτισμα για το σταδιακό «άνοιγμα χαρτιών» τους επόμενους μήνες. Αυτό που αναμένουν όλα τα στρατόπεδα με ενδιαφέρον είναι οι κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι «παρών» στη μάχη της ηγεσίας και αποτελεί τον βασικό εσωκομματικό πόλο, εκτός ηγεσίας. Προς το παρόν, ο ευρωβουλευτής δεν έχει προβεί σε δυναμικές κινήσεις, πέρα από μεμονωμένες αιχμές κατά της Φ. Γεννηματά, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προετοιμάζει και το έδαφος για να το πράξει, όταν υπάρξουν ενδείξεις επιστροφής σε μια, μερική έστω, κανονικότητα.