Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την Αττική

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την Αττική

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 400 κρούσματα έχουμε να δούμε στην Αττική από τις 20 Νοεμβρίου, μια περίοδο που η Ελλάδα ολόκληρη βρισκόταν εντός της «φωτιάς» του δεύτερου κύματος. Αυτό από μόνο του δικαιολογεί την έντονη ανησυχία των ειδικών χθες, όταν «έσκασε» ο αριθμός των κρουσμάτων και έδειξε εκτόξευση στο Λεκανοπέδιο, όπου οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 427. Αν και ακούγεται κλισέ, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για την Αττική. Εάν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η Επιτροπή θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον για το Λεκανοπέδιο. 

Ανοικτό άφησε αυτό το ενδεχόμενο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης σε κομματική εκδήλωση. «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε». Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πάγια θέση των ειδικών είναι πως αν η Αττική ξεφύγει, τότε θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μαζευτεί η κατάσταση.

Μιλώντας στην «Κ», κυβερνητικές πηγές συνέστησαν ψυχραιμία. Σήμερα το πρωί θα γίνει ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των κρουσμάτων, δηλαδή πόσα είναι από συρροές ή από κλειστές δομές, π.χ. γηροκομεία, αλλά και πόσα μπορεί να σχετίζονται με τη νέα μετάλλαξη, και εν συνεχεία θα αναμένουμε να δούμε πώς θα πάνε οι επόμενες μέρες σε επίπεδο κρουσμάτων. Πάντως, η ειλημμένη απόφαση για άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα δύσκολα θα αναιρεθεί, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική ώστε να αποφευχθεί κάποιο τρίτο κύμα. Τι μπορεί να είναι αυτή η αυστηροποίηση; Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να το πει με βεβαιότητα.

Ηδη πριν ανακοινωθούν τα νέα κρούσματα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε δώσει ένα πρώτο στίγμα, «φρενάροντας» προσώρας τη συζήτηση για περαιτέρω άρση των περιορισμών. Συγκεκριμένα σημείωσε πως η μετάλλαξη του ιού «μας υποχρεώνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μελετάμε κάθε βήμα πολύ προσεκτικά και να αφήνουμε χρόνο από το ένα βήμα στο επόμενο για να αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας». Αναφερόμενος στο λιανεμπόριο ο πρωθυπουργός επέλεξε την ψύχραιμη οδό, εστιάζοντας στη μεγάλη εικόνα, καθώς είπε πως σε μεγάλο βαθμό υπήρξε συμμόρφωση και από τους πολίτες και από τους επαγγελματίες. 

Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της προμήθειας των εμβολίων για ολόκληρη την Ε.Ε. υπογράμμισε πως «έχουμε ασκήσει μεγάλη πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η χώρα μας είναι συγκριτικά σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσθεσε ότι «πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, γιατί ο ιός είναι μια συνεχής και ενεργή απειλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT