Δεν αποκλείει ολικό lockdown o ΣΥΡΙΖΑ

Δεν αποκλείει ολικό lockdown o ΣΥΡΙΖΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει σημάνει νέο συναγερμό στην Κουμουνδούρου, με τον Αλ. Τσίπρα να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους στενούς του συνεργάτες, αλλά και με τους επιστήμονες-ιατρούς που συμμετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ήδη ζυγίσει τις επιπτώσεις ενός νέου ολικού lockdown που μπορεί να φέρει ένα νέο κύμα της πανδημίας και σε μια τέτοια περίπτωση στελέχη της Κουμουνδούρου προϊδεάζουν πως η σύγκρουση με την κυβέρνηση θα είναι σφοδρή. Αναλόγως των εξελίξεων, στα τέλη της εβδομάδας, που συνεδριάζει και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα, θα αναπροσαρμόσουν εφόσον χρειαστεί τη στρατηγική τους.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν κατ’ αρχάς πως η εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι πάρα πολύ αργή και το Μαξίμου δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ξεπεράσει την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εταιρειών. Επιμένουν πως ο κρίσιμος παράγοντας που θα αλλάξει τα τωρινά δεδομένα είναι η άρση του καθεστώτος της πατέντας με πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν από κοινού με άλλες χώρες. Παράλληλα, επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει την ενίσχυση του ΕΣΥ και την πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες.

Στο πεδίο της οικονομίας στον ΣΥΡΙΖΑ προοικονομούν πως έρχεται μια πολύ δύσκολη άνοιξη. Ο Αλ. Τσίπρας, αν και βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του, συνεχίζει τις επαφές και πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, του μεταφέρθηκε πως 6 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «η εστίαση πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο τομέα», τονίζοντας πως «μιλάμε για τον κλάδο όπου απασχολούνται σχεδόν 350.000 εργαζόμενοι, δηλαδή σχεδόν το 15% των εργαζομένων, και πάνω από 80.000 επαγγελματίες». Χαρακτήρισε «αλαζονική» τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους της εστίασης που είναι κλειστοί έξι μήνες, συμπληρώνοντας πως «μόνο ως αλαζονεία και ως παντελή έλλειψη κατανόησης της απόγνωσης των ανθρώπων της εστίασης αντιλαμβάνομαι τις δηλώσεις Γεωργιάδη και Σταϊκούρα και τα επιχειρήματα πως μεγάλο μέρος του κλάδου είχε αύξηση τζίρου λόγω του delivery».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «τα χρήματα που έδωσε στην πραγματική οικονομία ήταν πολύ λίγα και ήρθαν πολύ αργά» και σημείωσε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όπως εξαρχής πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, σε αντίθεση με τα δάνεια στα οποία επιμένει κυβέρνηση. Στην Κουμουνδούρου έχουν ζητήσει από το Μαξίμου να στηριχθούν από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς και τον σχεδιασμό ενός σχήματος ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους του και αποπληρωμή του υπολοίπου σε δόσεις.

Εμφαση δίνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση στη σημερινή μεσημεριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που αιτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις καταγγελίες για την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό εκ μέρους του ΕΟΔΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή