«Επενδύει» στον νόμο Κεραμέως ο Αλ. Τσίπρας

«Επενδύει» στον νόμο Κεραμέως ο Αλ. Τσίπρας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί με το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και αυτός είναι ο λόγος που ο «πόλεμος» τον οποίο έχουν κηρύξει στο Μαξίμου έχει επικεντρωθεί στη συγκεκριμένη επιλογή της Νίκης Κεραμέως. «Αν δεν ήταν το ειδικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ., που θέλουν να βάλουν μέσα στα ιδρύματα, μάλλον εμείς θα είχαμε το πρόβλημα», παραδεχόταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου στην «Κ», γνωρίζοντας καλά πως για το μέτρο της κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια δεν θα είχαν επιχειρήματα να το αντικρούσουν.

Σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το πρόβλημα της βίας στα ανώτατα ιδρύματα, ωστόσο επεσήμανε πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί «με ένοπλους, ανεκπαίδευτους, ειδικούς φρουρούς». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βρει στον πανεπιστημιακό χώρο ένα ευρύ έδαφος και να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση, αλλά και να προχωρήσει τα ανοίγματα που επιθυμεί. Αφενός προσεγγίζει τα αριστερά του ακροατήρια με το «απαγορευτικό» θέμα για τον ριζοσπαστικό χώρο της συνύπαρξης αστυνομικών και φοιτητών και αφετέρου συνεχίζει το αφήγημα για την πρόθεση του Μαξίμου να απαξιώσει τη δημόσια παιδεία προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων με τη μείωση των εισακτέων. «Eχουμε μια κυβέρνηση που ακόμα και στον κρίσιμο χώρο της εκπαίδευσης, όπως και στον κρίσιμο χώρο της δημόσιας υγείας, ενδιαφέρεται περισσότερο για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και συμβόλαια ιδιωτών, παρά για να εξυπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες», σημείωσε στην παρέμβασή του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την τοποθέτησή του χάραξε τη γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί το κόμμα του, αποφεύγοντας να ανεβάσει τους τόνους ή να χρησιμοποιήσει «κραυγές» που δεν ταιριάζουν στο νέο προφίλ της Προοδευτικής Συμμαχίας που επιθυμεί να συγκροτήσει σε όλους τους χώρους. Μπορεί να αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός «παλλαϊκού κινήματος», ωστόσο, όπως διευκρινίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου, η πανδημία και η νέα έξαρση στα κρούσματα δεν θα μείνουν έξω από την εξίσωση. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις θα έχουν η νεολαία και η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ (Bloco), ωστόσο το μέτωπο είναι ήδη διευρυμένο με τη συμμετοχή πρυτάνεων και ακαδημαϊκών που διαφωνούν με τις αλλαγές.

Η μάχη στη Βουλή θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα περάσει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιθυμεί για άλλη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρει απέναντι του στην Ολομέλεια ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Εδώ και λίγες ημέρες, άλλωστε ο κ. Τσίπρας χτίζει και το αφήγημα της κατάργησης μιας σειράς πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, επιχειρώντας να περιγράψει τη δεύτερη φορά Αριστερά. «Με τόσα που γίνονται το τελευταίο διάστημα, δεν ξέρω τι θα είναι αυτό που θα πρέπει να πρωτοκαταργήσουμε όταν δοθεί η δυνατότητα και δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε ο ελληνικός λαός να δώσει την εντολή για μια προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά στη διαδικτυακή εκδήλωση για τα πανεπιστήμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή