Μετωπική στη Βουλή με φόντο ρυθμίσεις για Παιδεία και ΜΜΕ

Μετωπική στη Βουλή με φόντο ρυθμίσεις για Παιδεία και ΜΜΕ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα οδηγεί την πολιτική σύγκρουση εντός Βουλής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως φαίνεται από την κριτική που ασκούν σε κεντρικές κυβερνητικές επιλογές τα στελέχη του, με τα θέματα της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ να βρίσκονται στο επίκεντρο, ειδικά ενόψει της ψήφισης στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα δύο σχεδίων νόμων. Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι γίνονται συγκρίσεις της κυβέρνησης έως και με την τακτική Ερντογάν. Πάντως, σε ό,τι αφορά ειδικότερα το νομοθέτημα του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ που εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση από την εθνική αντιπροσωπεία το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι έναντι των επτά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν να λάβουν τον λόγο χθες, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, μόνο δύο από την κυβερνώσα πλειοψηφία επέλεξαν να τοποθετηθούν.

«Εκτελείτε συμβόλαιο. Το συμβόλαιο είναι να διώξετε παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση και όσα από αυτά μπορούν να πάνε στην ιδιωτική εκπαίδευση, στα κολέγια», είπε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Φίλης απευθυνόμενος στην πλειοψηφία, ενώ για το ζήτημα της ασφάλειας στα ΑΕΙ σημείωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει το καθεστώς Οργουελ στα πανεπιστήμια. Θα μας βρείτε απέναντι και εμάς και την πανεπιστημιακή κοινότητα». Και σε άλλο σημείο: «Θα υπάρξει ταμείο στο θέμα αυτό σύντομα και ίσως εμπλακεί και με πολιτικές εξελίξεις. Θα βλαστημάτε την ώρα και τη στιγμή που το ανοίξατε. Θυμηθείτε το». 

Συγκρίσεις όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα και στην Τουρκία του Ερντογάν έκαναν ο κ. Π. Σκουρλέτης (χαρακτήρισε τα κυβερνητικά στελέχη «“βαποράκια” των επιχειρηματιών ιδιοκτητών των κολεγίων») και οι κ. Αθανασία Αναγνωστόπουλου και Ραλλία Χρηστίδου, ενώ η κ. Θεανώ Φωτίου ανέφερε: «Οι νόμοι είναι κι αυτοί για να μην εφαρμόζονται, όταν αντιβαίνουν, χτυπάνε πάνω στο μεγάλο δημοκρατικό και μορφωτικό δικαίωμα του λαού».

Ανάλογο κλίμα, και πάλι με πρωταγωνιστή μεταξύ άλλων τον κ. Π. Πολάκη, επικράτησε και σε συνεδρίαση επιτροπής, αυτή τη φορά για το σ/ν σχετικά με τα ΜΜΕ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν τους ισχυρισμούς για «δωράκια σε επιχειρηματίες», με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θ. Λιβάνιο να απαντά υπενθυμίζοντας ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για ΜΜΕ λίγο πριν από τις εκλογές του 2019. Ο κ. Λιβάνιος παρουσιάζοντας το νομοθέτημα σημείωσε ότι ώς το 2022 δρομολογείται η αδειοδότηση θεματικών και περιφερειακών καναλιών, μίλησε για μέτρα ενίσχυσης του Τύπου και για εναρμόνιση των ΕΡΤ – ΑΠΕ με τον ανταγωνισμό. «Εχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις και τις προκλήσεις αυτές πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε και θέματα που έχουν ταλαιπωρήσει για πολλά χρόνια, διότι οι ξεκάθαροι κανόνες και η ξεκάθαρη εφαρμογή τους κάνουν καλό στη δημοκρατία», πρόσθεσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή