Κυρ. Μητσοτάκης για Κυπριακό: Λύση εντός πλαισίου του ΟΗΕ

Κυρ. Μητσοτάκης για Κυπριακό: Λύση εντός πλαισίου του ΟΗΕ

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κύπρου στη Λευκωσία

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ως προς τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, είπε πως πρόκειται για ακόμη ένα πεδίο όπου θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, έπειτα από τη συνάντησή τους στη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θέμα εθνικό. Πράξη δικαιοσύνης για τον Κυπριακό λαό».

«Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Ανέφερε δε πως «δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου, εμμένοντας στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, που απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. Τουρκία και Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός του υφιστάμενου πλαισίου».

Διαβάστε ακόμη: Διπλωματικό πόκερ στην Ανατ. Μεσόγειο

«Όσοι μιλούν για δύο κράτη δεν ρώτησαν την Ε.Ε., ήταν τα λόγια του αντιπροέδρου της Ε.Ε.» υπενθύμισε και πρόσθεσε ότι επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου για το Κυπριακό, νοείται μόνο εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών ορίων.

Όπως συμπλήρωσε, η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέρονται όλων των Κυπρίων, με κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Δείτε επίσης: Γεωπολιτικά παιχνίδια με τα ελληνικά λιμάνια

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κύπρο, στην άτυπη πενταμερή, αλλά και στις διερευνητικές με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.

«Προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και μηδενική αφέλεια» επανέλαβε, τονίζοντας πως οι διερευνητικές είναι ακόμη ένα πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιλύσουν χρονίζουσες διαφορές. Το αποδείξαμε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Κύπρος δεν είναι μία ανοχύρωτη Πολιτεία, αλλά πως, δανειζόμενος – όπως είπε – τη ρήση του διπλωμάτη Νίκου Κρανιδιώτη, έχει δίπλα της όλον τον Ελληνισμό και μεγάλες δυνάμεις όπως η Ε.Ε.

Ν. Αναστασιάδης: Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Σ.Α.

«Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κοινή μας θέση είναι πως η αποφασιστικότητα για την εμπλοκή σε μία έναρξη διαδικασίας διαλόγου, δεν αναιρεί την ανάγκη για δημιουργικό κλίμα» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως «απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

Αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη της Αθήνας, ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε: «Επιδιώκουμε να δούμε μία Τουρκία που θα αποδεικνύει εμπράκτως πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από μονομερείς ενέργειες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η Ε.Ε. θα επιδείξει αλληλεγγύη».

«Κοινή πεποίθηση είναι πως ο διάλογος θα πρέπει να περιορίζεται στην επίσημη ατζέντα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τα τριμερή σχήματα στην ευρύτερη περιοχή αποδεικνύουν πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν».

Συντονισμός θέσεων

Σημειώνεται πως κατά τη συνάντησή τους, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης εξέτασαν, μεταξύ άλλων, τον συντονισμό των θέσεων Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού, παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί τετελεσμένα, ούτε θα συναινέσει στη νομιμοποίησή τους.

Τόνισε δε ότι θα εξακολουθήσει να συμπαρίσταται στον δίκαιο και ειρηνικό αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οριστική άρση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική προς όφελος όλων των Κύπριων.

Όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση, μόνη βιώσιμη λύση είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με απαράβατα χαρακτηριστικά την πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως προαπαιτούμενο της επανένωσης είναι η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα των δύο χωρών να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή συνάντηση την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.

Υπήρξε δε πλήρης συναντίληψη ότι το μοναδικό και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο διαπραγμάτευσης ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις τελευταίες εξελίξεις.

Στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς:

  • ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,
  • ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης,
  • ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης,
  • η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή,
  • ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή