Κορυφώνεται η μάχη για τα ΑΕΙ

Κορυφώνεται η μάχη για τα ΑΕΙ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον, κορυφώνεται από χθες η συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπεία επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που μεταξύ άλλων εμπεριέχει διατάξεις για την αστυνόμευση των ΑΕΙ. Εως τη στιγμή της ψήφισής του, αύριο Πέμπτη, αναμένεται να εμπλακούν στην αντιπαράθεση και οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως με «όχημα» κάθε νομοθέτημα που εισάγεται προς έγκριση στη Βουλή, αυτό μετατρέπεται σε ευκαιρία γενικευμένης σύγκρουσης, σχεδόν εφ’ όλης της ύλης. Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου μέσω του οποίου ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία ευρωπαϊκή οδηγία «σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων», επιχειρήθηκε να κομματικοποιηθούν έως και οι εξελίξεις στον χώρο του θεάτρου.

Οι τόνοι είχαν ανέβει από νωρίς στην Ολομέλεια, όταν εκπροσωπώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Π. Σκουρλέτης ζήτησε να σταματήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, επικαλούμενος τις ανησυχητικές πληροφορίες αναφορικά με την πανδημία. «Δεν μπορούμε, ενόψει νέων μέτρων, να έχουμε την απαίτηση να συζητήσουμε επί δύο-τρεις ημέρες ένα νομοσχέδιο που είναι βέβαιο ότι θα συνοδευθεί από διαδηλώσεις, από συγκρούσεις, όπου την ευθύνη για ό,τι συμβεί θα την έχει η κυβέρνηση με τις εμμονές της. Πρέπει να “παγώσει” αυτή τη διαδικασία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοκιμάζουμε τις αντοχές της κοινωνίας και της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Σκουρλέτης. «Αλίμονο, κύριε Σκουρλέτη, αν η πρότασή σας είναι να κλειδώσουμε τη Βουλή και να μη νομοθετούμε εξαιτίας της πανδημίας. Θα ήταν η μεγαλύτερη απειλή κατά της Δημοκρατίας», απάντησε αμέσως η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Είναι προκλητικό εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που εισηγείται τη διακοπή της Βουλής, να καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις και πόλεμο στα πεζοδρόμια», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ιω. Βρούτσης.

Σε υψηλούς τόνους έγινε στη συνέχεια συζήτηση επί προτάσεων αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25) επί των διατάξεων του σχεδίου νόμου που αφορούν τη συγκρότηση ειδικού αστυνομικού σώματος για την ασφάλεια στα ΑΕΙ. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις.

Την ίδια ώρα, στην αίθουσα της Γερουσίας όπου συζητείτο το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωναν τα ξίφη τους και για τα διαδραματιζόμενα στον χώρο του θεάτρου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Π. Πολάκης επιχείρησε να συνδέσει τον παραιτηθέντα διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημ. Λιγνάδη με την κυβερνώσα παράταξη, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θ. Λιβάνιο να απαντά υπενθυμίζοντας τις πολιτικές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Π. Χαϊκάλη – ο οποίος επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών. Αγεφύρωτες μοιάζουν οι διαφορές Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και επί του ν/σ που ρυθμίζει θέματα σχετικά με την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα (από τα Προπύλαια στη 1 μ.μ.) με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που είναι υπό ψήφιση στη Βουλή. Συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογοι γονέων. Οι αντιδρώντες, βέβαια, διαμαρτύρονται όχι μόνο για τις ρυθμίσεις τού υπό ψήφιση νομοσχεδίου (όπως θεσμοθέτηση βαθμολογικής βάσης εισαγωγής, πανεπιστημιακής αστυνομίας, ανώτατου χρόνου σπουδών στα ΑΕΙ, εφαρμογή πειθαρχικού δικαίου) όσο και για τον νόμο 4692/2020 και τη σχετική υπουργική απόφαση για την αξιολόγηση των σχολείων.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Η 10η Φεβρουαρίου πρέπει να βρει τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ξανά στους δρόμους. Οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι και ρυθμίσεις θα μείνουν στα χαρτιά. Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε πίσω», λέει ενδεικτικά η ΔΟΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή