Τέταρτο γεωτρύπανο για την Αγκυρα

Τέταρτο γεωτρύπανο για την Αγκυρα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η Αγκυρα διατηρεί ιδιαιτέρως σκληρή ρητορική εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε πως δεν θα φύγουν ποτέ τα στρατεύματα της Τουρκίας από τη Μεγαλόνησο, ενώ ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε πως θεωρεί «πρόκληση» την επίσκεψη Ελλήνων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία.

Στο ίδιο πνεύμα ρητορικής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά στον Εμ. Μακρόν κατηγορώντας τους Γάλλους για δολοφονίες εκατομμυρίων Αλγερινών.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο για τα «κατοχικά στρατεύματα», δήλωσε πως «η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνιμη και δεν θα αποσυρθεί. Ο τουρκικός στρατός είναι ειρηνευτική δύναμη και δεν μπορεί ποτέ να χαρακτηριστεί δύναμη κατοχής».

Ο κ. Τσελίκ τόνισε πως η Τουρκία συζητεί μόνο το «μοντέλο δύο ισότιμων κρατών και αυτό πρέπει να το διαπραγματευτούν με σοβαρό τρόπο».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στη συνέντευξή του στις εφημερίδες Akşam και Hurriyet, κατηγόρησε την Ελλάδα πως στρατιωτικοποίησε 16 νησιά και την εγκάλεσε για επεκτατισμό και προκλητική συμπεριφορά από Ελληνες αξιωματούχους που επισκέπτονται τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο με χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιήσει 78 επισκέψεις υψηλού επιπέδου σε νησιά που βρίσκονται δίπλα μας. Αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν στην πρόκληση. Εάν πρόκειται να μιλήσουμε για φιλία, προτείνω να αποστρατιωτικοποιήσετε τα νησιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των S-400 και μίλησε για «μοντέλο Κρήτης», εννοώντας την αποθήκευση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. «Είπαμε στις ΗΠΑ πως είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε στο ίδιο μοντέλο που εφαρμόζεται με τους S-300 στην Κρήτη. Δεν σημαίνει πως θα τα χρησιμοποιούμε συνέχεια τα συστήματα αυτά. Θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση απειλής και αυτό το αποφασίζουμε εμείς», δήλωσε. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η δήλωση ενδέχεται να είναι το πρώτο σημάδι υποχώρησης της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό.

Τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας αναφέρουν πως η Αγκυρα υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά τέταρτου γεωτρυπάνου. Σύμφωνα με τις εφημερίδες Sabah και Yeni Safak, το γεωτρύπανο «Bolette Dolphin» ναυπηγήθηκε στη Νότια Κορέα το 2014 και μέχρι σήμερα το λειτουργεί νορβηγική εταιρεία. Θεωρείται πως έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από τα άλλα τρία τουρκικά γεωτρύπανα. Εχει μήκος 229 μέτρα και φτάνει σε βάθος γεώτρησης 12.000 μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος αγοράς και επισκευών ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου της Γαλλίας και ανέφερε πως «ο ηγέτης της Γαλλίας όλο μου επιτίθεται. Εσείς να λογοδοτήσετε για όσα κάνατε στην Αλγερία. Στη Ρουάντα. Τα χέρια σας είναι ματωμένα, όχι όμως τα δικά μας. Ο Μακρόν λέει να αποσύρουμε τον στρατό μας από τη Λιβύη. Εσείς τότε να φύγετε από το Μάλι και από άλλες χώρες και μετά το συζητάμε».

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μπονέ, επικεφαλής διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου της Γαλλίας, κατά την οποία συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. και τα ζητήματα για την Ανατολική Μεσόγειο, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Συρία και τη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης: Παραλήρημα Ερντογάν κατά Μητσοτάκη – «Δύο κράτη» στην Κύπρο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή