ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήστος Ταραντίλης: Άλλη είναι η αποστολή του πανεπιστημίου

Χρήστος Ταραντίλης: Άλλη είναι η αποστολή του πανεπιστημίου

Ο Χρήστος Ταραντίλης, τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής υπέρ του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι «όταν κάθε μορφής βία – αισθητική, λεκτική, σωματική και ψυχολογική – ασκείται εντός των χώρων της ανωτάτης εκπαίδευσης, τότε δεν μπορούμε πια να μιλάμε για την υψηλή αποστολή του Πανεπιστημίου».

Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στην αποστολή του πανεπιστημίου, αναρωτήθηκε πώς το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν αποτελεσματικά, «όταν φοιτώντες και διδάσκοντες βιώνουν εδώ και χρόνια την υποβάθμιση, την υπόθαλψη της παραβατικότητας και τον εκφυλισμό της ίδιας της έννοιας «ανώτατη» εκπαίδευση».

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μία εμβληματική μεταρρύθμιση αναβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, για την οποία προεκλογικά είχε δεσμευτεί. 

Ο κ. Ταραντίλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, που «γεννιέται μέσα σε κλίμα σεβασμού, παρρησίας και πνευματικής ανεκτικότητας, όχι μέσα στο θράσος, τη βία και το φόβο» και «δεν πρέπει να συγχέεται με την ασυδοσία».

Συμπλήρωσε ότι «το πανεπιστήμιο είναι κορυφαίος ανθρωπιστικός θεσμός, πεδίο συνάντησης ιδεών και ρευμάτων σκέψης και θα περιμέναμε μία πιο σώφρονα τοποθέτηση της αντιπολίτευσης για την προστασία και αναβάθμισή του και όχι παιχνίδια κομματικών σκοπιμοτήτων». 

Κατέληξε ότι οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν, γιατί αυτό απαιτεί η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών, των καθηγητών και της κοινωνίας, τονίζοντας ότι «παρά την πανδημία συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις».