Εκτακτα μέτρα προστασίας στη Βουλή με φόντο το lockdown

Εκτακτα μέτρα προστασίας στη Βουλή με φόντο το lockdown

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται εκ νέου τα μέτρα ειδικής λειτουργίας της Βουλής εν μέσω πανδημίας. Όπως συνέβη και στο προηγούμενο «σκληρό lockdown», επανασχεδιάστηκαν με προοπτική να ισχύσουν ως τις 28 Φεβρουαρίου -περίοδο που θα ισχύουν ενισχυμένα μέτρα στην Αττική, δηλαδή- ο τρόπος πολιτικής και υπηρεσιακής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των προσώπων που θα βρίσκονται καθημερινά στους χώρους του.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την νομοθετική λειτουργία: «Η επεξεργασία των νομοσχεδίων στις Διαρκείς Επιτροπές θα συνεχίσει να γίνεται σε τέσσερις συνεδριάσεις, πλην βεβαίως των διεθνών συμβάσεων που γίνονται σε μία. Ομοίως θα εξακολουθούν να μετέχουν με φυσική παρουσία μέχρι δώδεκα βουλευτές (δύο ανά κοινοβουλευτική ομάδα) και όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές μέσω τηλεδιάσκεψης. Θα εισάγονται προς ψήφιση στην Ολομέλεια, έως δύο νομοσχέδια την εβδομάδα. Ο αριθμός των δια ζώσης συμμετεχόντων θα περιοριστεί στους έξι εισηγητές/ ειδικούς αγορητές και στους έξι κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Εφόσον απαιτείται θα προστίθεται ακόμα ένας κύκλος έξι ομιλητών, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των εξ αποστάσεως
συμμετεχόντων στους 36 βουλευτές που θα κατανέμονται σε τρεις κύκλους των δώδεκα μέσω Webex». Στην ειδική περίπτωση της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αποφασίστηκε πως «ο αριθμός των παρισταμένων βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας θα ανέρχεται αυστηρά στους 50, με αναλογία 26 βουλευτές από τη Ν.Δ., 14 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 4 από το Κίνημα Αλλαγής, 2 από το ΚΚΕ, 2 από την Ελληνική Λύση και 2 από τη ΜέΡΑ25».

Οι Ειδικές Μόνιμες Επιτροπές «θα λειτουργούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις». Κανονικά, με τρεις συνεδριάσεις κάθε βδομάδα, θα συνεχίσει να διεξάγεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος (συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή).

Ως προς την διοικητική οργάνωση, έγινε γνωστό ότι «προσωρινώς δεν θα λειτουργούν τα γραφεία των βουλευτών. Στο Μέγαρο της Βουλής θα μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η προσέλευση των συνεργατών των Βουλευτών και δεν θα προσέρχονται εξωτερικοί επισκέπτες. Η δια ζώσης εργασία των υπαλλήλων θα περιοριστεί κυρίως στις υπηρεσίες που εξυπηρετούν τη διεξαγωγή του κοινοβουλευτικού έργου, ενώ θα αυξηθεί η τηλεργασία του προσωπικού των λοιπών υπηρεσιών, σε ποσοστό τουλάχιστον 70%».

Τέλος, έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα ότι «θα αποσταλεί επιστολή που θα συστήνει στους βουλευτές των περιοχών που βρίσκονται σε περιοχές πολύ αυξημένης επικινδυνότητας, να μην δέχονται πολίτες στα γραφεία τους και να αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας για όσο διάστημα η περιοχή τους θα παραμένει σε περιοριστικό καθεστώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή