Σε αναζήτηση αφηγήματος o Αλέξης Τσίπρας

Σε αναζήτηση αφηγήματος o Αλέξης Τσίπρας

Με ορίζοντα πρόωρες εκλογές

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πολύ ώριμα φρούτα δεν τρώγονται και αναγκαστικά, πριν το εσωτερικό τους μαυρίσει και μαλακώσει, μετατρέπονται σε μαρμελάδες, σάλτσες ή και γρανίτες. Στην πολιτική τα πράγματα είναι διαφορετικά. Λίγο πριν η κυβέρνηση αρχίσει να «ζαρώνει» και η «κομματική χλωροφύλλη» της ξεκινήσει να διασπάται, η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση σπεύδει να ζητήσει εκλογές. Η λογική της ωρίμανσης που οδηγεί στην πολτοποίηση δεν υπάρχει, αφού κανένας πολιτικός αρχηγός δεν θέλει να χάσει το μομέντουμ της εξουσίας.

Οι εκλογές δεν είναι αυτή τη στιγμή στην οπτική του Αλέξη Τσίπρα. Με τη δημοσκοπική ψαλίδα στις 15 μονάδες, τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Η απάντηση που έδωσε στον Alpha δεν διαφέρει πολύ από εκείνη του Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. «Δεν θα ζητήσω εκλογές την ώρα που ο μέσος Ελληνας πολίτης αγωνιά για το αύριο», δήλωσε την Τρίτη και έχοντας το βλέμμα του στην πανδημία συμπλήρωσε: «Δεν υιοθετώ τη λογική του ώριμου φρούτου. Αλλά προσέξτε: δεν είναι τα ώριμα φρούτα αυτά τα οποία πέφτουν. Τα σάπια φρούτα πέφτουν».

Στην Κουμουνδούρου, εκτός από τις τάσεις, υπάρχουν και δύο «φυλές» ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: οι αισιόδοξοι και οι σκεπτικιστές. Μέλος της «Ομπρέλας», μιλώντας στην «Κ», τόνιζε πως «ο κόσμος μέσα στην πανδημία είναι πίσω από τη σημαία και η σημαία είναι η Ν.Δ.». Ταυτόχρονα παραδεχόταν πως δύσκολα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει το παιχνίδι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Από την άλλη, κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου προέβλεπε ότι, αν τον επόμενο μήνα στήνονταν οι κάλπες, το κόμμα του θα μπορούσε να μειώσει τη διαφορά με τη γαλάζια παράταξη. Με το κοντέρ να γράφει 36% για τη Ν.Δ. και 30% για τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως όλα θα ήταν ανοιχτά για τον «δεύτερο γύρο».

Το ζητούμενο

Τα στατιστικά στην πολιτική είναι απλώς νούμερα και δεν διαμορφώνουν στρατηγικές. Ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραβλέπουν πως στους περισσότερους αρχηγούς που αποφάσισαν μεταπολιτευτικά να φτάσουν στο τέλος ή σχεδόν έως το τέλος της τετραετίας (1981, 1989, 2004, 2019) δεν τους βγήκε σε καλό. Την ίδια στιγμή, κανένας πρωθυπουργός την ίδια περίοδο δεν κατάφερε να κερδίσει τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Συνεπώς το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πότε θα αποφασίσει να βρεθεί για δεύτερη φορά στις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξανασυναντήσει τα στρώματα της κοινωνίας που έχασε με τη μνημονιακή στροφή του. Η δικαιολογία πως δεν έχει τα ΜΜΕ με το μέρος του είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση, αφού ούτε το 2015 είχε συμβεί κάτι τέτοιο.

Τι είχε, όμως, εκείνη τη χρονιά; Αφήγημα. Το «σκίσιμο των μνημονίων», αν και μη ρεαλιστικό, ήταν λυτρωτικό για τον κόσμο, σε αντίθεση με το σημερινό γενικόλογο σύνθημα που μιλάει για «στήριξη των εργαζομένων και ισχυρό κοινωνικό κράτος». Συνεπώς οι μηχανές έχουν ανάψει, ώστε το κόμμα να σταματήσει να ψαρεύει ψηφοφόρους στα θολά νερά της πανδημίας και να αναζητήσει μια πολιτική αιχμής.

Στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται εκτιμάται πως οι τελευταίες συχνές επισκέψεις του πρωθυπουργού στην περιφέρεια, αλλά και η ρητορική του πως «έρχεται το τέλος της πανδημίας» δείχνουν ότι οι εκλογές δεν θα αργήσουν. Στο σενάριο που θέλει τον κορωνοϊό να εξασθενεί, η πλειονότητα των κορυφαίων στελεχών θεωρεί πως η ολοκλήρωση δύο χρόνων από τις προηγούμενες κάλπες είναι ένα καλό χρονικό σημείο για να βγει μπροστά ο Αλέξης Τσίπρας και να δηλώσει την αντίθεσή του στη λογική του «ώριμου φρούτου». Οσον αφορά τις μετρήσεις, χωρίς να τις βάζουν όλες στο ίδιο τσουβάλι, στην Κουμουνδούρου διαχωρίζουν αυτές που γίνονται τηλεφωνικά και όσες πραγματοποιούνται διαδικτυακά, γιατί, όπως υποστηρίζουν, απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, με την Ικαρία και το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια να «τρέχει», πραγματοποιήθηκε μία μόνο κεντρική σύσκεψη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος με πέντε στενούς συνεργάτες του αποφάσισαν τη Δευτέρα που πέρασε τη μετωπική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό. Αισθάνονται δικαιωμένοι από το πώς χειρίστηκαν τελικά το νομοσχέδιο για τα ανώτατα ιδρύματα. Μπορεί στην αρχή να φάνηκε ότι το σημείο στο οποίο θα επενδύσουν, λόγω και ιδεολογικών καταβολών, θα ήταν το ζήτημα της αστυνομίας μέσα στα ΑΕΙ, ωστόσο η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές αποδείχθηκε πως συζητήθηκε εξίσου πολύ στην κοινωνία. Και από τη στιγμή που ο εκλογολόγος και συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα, Ηλίας Νικολακόπουλος, προβλέπει διπλές κάλπες το φθινόπωρο, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν παραβλέπουν ότι τα παιδιά της Γ΄ και ίσως και της Β΄ Λυκείου μπορεί να προλάβουν το τρένο των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή