Η Άγκυρα ανεβάζει πάλι τους τόνους

Η Άγκυρα ανεβάζει πάλι τους τόνους

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Θετικά μηνύματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έστειλε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκεργκιν προωθώντας την ιδέα συνεργασίας των δύο χωρών, όμως στο ζήτημα του Κυπριακού ο ίδιος εξέφρασε την αρνητική στάση της Αγκυρας στο ενδεχόμενο της ομοσπονδιακής λύσης. 

Πάντως, παρά τα θετικά μηνύματα του πρέσβη της Τουρκίας, το υπουργείο Αμυνας της γείτονος κατηγορεί την Ελλάδα για παράνομες απελάσεις προσφύγων στον Εβρο.

Tο «πλοίο μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο έχει πλέον αποπλεύσει», τόνισε ο κ. Οζούγκεργκιν στη διαδικτυακή συνομιλία μας στο πλαίσιο του συνεδρίου Athens Energy Dialogues. «Δεν μπορούμε να χωρέσουμε τη νέα πραγματικότητα στα παλιά σχήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρέσβης και πρόσθεσε πως «Τουρκία και Τουρκοκύπριοι συμμετέχουν σε κάθε διαπραγμάτευση για την επίλυση των ζητημάτων στην Κύπρο από τη δεκαετία του ’60, πριν ακόμη ο πρώτος άνθρωπος πατήσει στο φεγγάρι», ενώ επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για απουσία πολιτικής βούλησης για λύση. Αναφορικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο πρέσβης της Τουρκίας υποστήριξε πως «μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και οφείλουμε να το κάνουμε γιατί είμαστε γείτονες και σύμμαχοι».

Ο κ. Οζούγκεργκιν ανέφερε πως «είναι πολύ πιο λογικό να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας αντί να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο, καθώς υπάρχουν πολλοί δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η διεθνής νομοθεσία μάς καθοδηγεί». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί, συναινετικοί και ειδικά ειλικρινείς» και υποστήριξε πως τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρέσβης τόνισε πως «η ενέργεια θα μπορούσε και πρέπει να είναι πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης», επισημαίνοντας ότι «ήδη Ελλάδα και Τουρκία έχουν στενή συνεργασία μέσω του TANAP και του ΤΑP».

Πάντως, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, με μήνυμα στο Twitter, κατηγορεί την Ελλάδα πως στην περιοχή του Εβρου προβαίνει σε παράνομες απελάσεις προσφύγων προς την Τουρκία. Η Αγκυρα ισχυρίζεται πως «η Ελλάδα έκλεψε τα χρήματα και τα κινητά των προσφύγων και με την άσκηση βίας έγινε προσπάθεια απέλασής τους μέσω παράνομων τρόπων προς την Τουρκία, σώθηκαν από την παγωνιά στην περιοχή όπου είχαν παγιδευτεί και παραδόθηκαν στη διοίκηση στρατοχωροφυλακής Εβρου της Αδριανούπολης». Η Αθήνα με ξεκάθαρο τρόπο απορρίπτει τους ισχυρισμούς του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας. Σχεδόν πριν από ένα χρόνο η Τουρκία είχε ανοίξει τα σύνορά της και απειλούσε την Ελλάδα και την Ε.Ε. με νέο προσφυγικό κύμα.

Στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν πολλές αναφορές στην απόφαση της Ελλάδας για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών HERON από το Ισραήλ και, σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü, αυτή είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης των τουρκικών drones. Πάντως, η συγκεκριμένη προμήθεια είναι γνωστή εδώ και μήνες. Σήμερα, επίσης, αναμένεται να ξεκινήσει το ταξίδι του στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό της Τουρκίας «Τσεσμέ», που σύμφωνα με τη NAVTEX θα πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες έως τις 2 Μαρτίου.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου κατηγόρησε τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως έχει ευθύνες για τον θάνατο 13 Τούρκων από τα μέλη του PKK. O πρόεδρος της Τουρκίας εξοργίστηκε με την κατηγορία αυτή και με έντονο τρόπο απάντησε δηλώνοντας: «Πώς τολμάς και λες αυτό. Αγενή άνθρωπε! Σου έστειλα τον υπουργό Αμυνάς μου, σου έστειλα τον υπουργό Εσωτερικών μου. Για να σε ενημερώσουν. Εσύ όμως δεν τα αξίζεις αυτά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή