Πολιτική σύγκρουση για Κουφοντίνα

Πολιτική σύγκρουση για Κουφοντίνα

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Upd. 12:00 Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης εξελίσσεται η υπόθεση του καταδικασμένου εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λαμίας, ενώ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος η κατάσταση της υγείας του παρουσίαζε επιδείνωση.

Απαντώντας σε τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε χθες βράδυ πως «σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ. Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφυγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει».

Διαβάστε επίσης: Το μήνυμα των συγγενών των θυμάτων

«Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατη ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», τονιζόταν στη δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου, που προσέθετε:

«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπερ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα υπό το σύνθημα “όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία “Κουφοντίνα”. Ενας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ.Τσίπρας και αντι να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του».

Από την πλευρά της Ν.Δ., ανάρτηση – απάντηση στον τέως πρωθυπουργό, αλλά και σε άλλες τοποθετήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, πραγματοποίησε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας επί της ουσίας για επιλεκτική ευαισθησία και σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση σωστά δεν ξεχωρίζει κρατούμενους. Για όλους ισχύουν τα ίδια δικαιώματα ως οι νόμοι ορίζουν και δεν υπάρχει καμία διάθεση εκδίκησης του Κουφοντίνα, αλλά και κανένας φόβος σε όσους απειλούν την Δημοκρατία εξ’ ονόματος του». 

 

H ανάρτηση Τσίπρα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε ότι «η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε στην ανάρτησή του ότι «η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε ότι «στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η Κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς». «Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο. Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας. Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας», προσέθετε.

«Οι πράξεις του Κουφοντίνα έχουν κριθεί πολιτικά, ηθικά και νομικά με την καταδίκη του. Σήμερα όμως δεν κρίνεται αυτό, αλλά το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη κι αξιοπρεπή μεταχείριση, το οποίο θυσιάζεται στο βωμό των επιλογών της κυβέρνησης που κάνει επίδειξη κρατικής πυγμής κι αναζητά άλλοθι καταστολής με τελικό αποδέκτη το λαό» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Δεν πρόκειται να επικαλεστούμε το “κράτος δικαίου”, γιατί ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στο πλαίσιο της δικτατορίας του κεφαλαίου. Μόνη απάντηση απέναντι στο αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο, τους τρομονόμους και την καταστολή των κυβερνήσεων και της ΕΕ, είναι η οργανωμένη εργατική-λαϊκή πάλη» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Για «κυνική κυβέρνηση» που «δεν ακούει τίποτα, γιατί κυριαρχείται από το δικό της αυταρχικό σύνδρομο και την απόφαση για εκδίκηση», κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, ο συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 Κώστας Μπιτσάνης για την υπόθεση Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπιτσάνη, η κυβέρνηση «διαπράττει έναν προμελετημένο φόνο εν ψυχρώ» και προσθέτει: «Η κοινωνία εξάντλησε τα επιχειρήματα και την απαίτησή της για Κράτος Δικαίου. Το διακύβευμα δεν ήταν οι προϋποθέσεις μετάταξης ενός κρατουμένου αλλά η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας και η βασική αξία της ανθρώπινης ζωής».

«Η δημοκρατία οπωσδήποτε δεν εκδικείται, αλλά οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες από κατά συρροήν δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών, παιδοβιαστές και κάθε επικίνδυνο εγκληματία. Εμείς όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια» τονίζει η Ελληνική Λύση και προσθέτει:

«Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ όμως, χρησιμοποιούν την υπόθεση του καταδικασμένου τρομοκράτη και κατά συρροή δολοφόνου Κουφοντίνα, ώστε να συσπειρώσουν το κομματικό τους ακροατήριο, αφού σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή