«H πολιτεία θα εφαρμόσει τον νόμο»

«H πολιτεία θα εφαρμόσει τον νόμο»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη έχει ανέβει το θερμόμετρο μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, με την Αριστοτελία Πελώνη να αναφέρει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «είναι προφανές πως ο καταδικασμένος για 11 δολοφονίες Δημήτρης Κουφοντίνας ζητάει προνομιακή μεταχείριση εκτός του πλαισίου του νόμου». Σε αντίθεση με όσα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά του πολυϊσοβίτη, πως έχουν ασκηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για τη μεταφορά του στον Κορυδαλλό, η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «εκβιάζει με την απεργία πείνας που ο ίδιος επέλεξε. Και μάλιστα ενώ ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το αίτημά του, παρότι η έννομη τάξη τού δίνει αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος επέλεξε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Η δημοκρατία δεν εκδικείται, ούτε εκβιάζεται. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Αυτό θα πράξει».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει για το θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό Open πως «θα ήταν προτιμότερο να επιδειχθεί η ευελιξία που έχει επιδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Ετσι θα φαινόταν η υπεροχή της δημοκρατίας σε σχέση με τα συστήματα αξιών που υπερασπίζεται ο ίδιος ο κ. Κουφοντίνας», επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος πως «τίθεται ζήτημα ανθρωπιστικής διαχείρισης μιας οριακής κατάστασης».

Η αναφορά της Αριστοτελίας Πελώνη στον Αλέξη Τσίπρα και στη σαββατιάτικη ανάρτησή του στο Facebook ανέβασε ακόμα πιο πολύ τους τόνους της αντιπαράθεσης και θεωρήθηκε «casus belli» στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο εκβιασμός του πολυϊσοβίτη, με τον οποίο συντάσσεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει άλλα προβλήματα, άλλες αγωνίες και άλλες προτεραιότητες. Αφορά μια μικρή μειοψηφία, με την οποία συντάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του, αυτόκλητος συνήγορος, έσπευσε να συνταχθεί με το αίτημα του πολυϊσοβίτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη και να αλλάξει τη στάση της. Και αυτό απέναντι σε έναν κρατούμενο που δεν έχει επιδείξει στοιχειώδη μεταμέλεια για τα εγκλήματά του», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αμεση ήταν η απάντηση από τον Νάσο Ηλιόπουλο: «Η κ. Πελώνη οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες εάν θεωρεί “αυτόκλητους συνηγόρους” του Κουφοντίνα, πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, και τους βουλευτές της Ν.Δ. κ. Κουμουτσάκο και Τζαβάρα, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Συνήγορο του Πολίτη, τη Διεθνή Αμνηστία και τους εκατοντάδες νομικούς και ακαδημαϊκούς που ζητούν την τήρηση του νόμου».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου εκμεταλλεύεται την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα έχοντας επιλέξει τη στρατηγική της έντασης ώστε να αποπροσανατολίσει από τρέχοντα ζητήματα, όπως η πανδημία και η παραίτηση Λιγνάδη. Από το κυβερνητικό επιτελείο υπενθυμίζουν πως ο Κορυδαλλός είναι πλέον κατάστημα κράτησης τύπου Α΄, δηλαδή κρατούνται υπόδικοι και καταδικασθέντες για ελαφρά εγκλήματα, και λόγω του κορωνοϊού είναι σε διαδικασία αποσυμφόρησης. Ξεκαθαρίζουν μάλιστα πως δεν θα περάσουν οι εκφοβισμοί, η τρομοκράτηση και ο εξαναγκασμός το κράτος να απεμπολήσει το κυριαρχικό δικαίωμά του για τον τρόπο κράτησης των καταδίκων. «Θα διερωτηθώ απλώς αν όλοι όσοι υποστηρίζουν να υποκύψει η πολιτεία υποστηρίζουν ότι πρέπει να συναλλάσσεται και με άλλους καταδίκους στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή