Στα άκρα η αντιπαράθεση για Κουφοντίνα

Στα άκρα η αντιπαράθεση για Κουφοντίνα

4' 8" χρόνος ανάγνωσης

Νέο κύκλο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης πυροδοτεί η υπόθεση Κουφοντίνα με τελευταίο επεισόδιο την πρωτοφανή δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, ότι η «17Ν» με τη δράση της «δεν είχε τρομοκρατήσει κανέναν«.

Παρά την προσπάθεια του πρώην υπουργού Ναυτιλίας να ανασκευάσει την τοποθέτησή του, την οποία απέδωσε σε λάθος διατύπωση λόγω στενότητος χρόνου, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε τα πυρά της κυβέρνησης αλλά και του ΚΙΝΑΛ, που αμφότεροι ζήτησαν πλέον από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει εάν αποδοκιμάζει ή όχι την δήλωση του στελέχους του.

Στο δικαστικό επίπεδο, η νεότερη εξέλιξη αφορά στην προσφυγή που κατέθεσε προς τον – κατά τα φαινόμενα αναρμόδιο ωστόσο – υπουργό Δικαιοσύνης, η συνήγορος του Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ, ζητώντας την παρέμβασή του, με βάση διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα, για την υπόθεση του Κουφοντίνα.

Η υπόθεση του Κουφοντίνα επιτείνει τις εντάσεις και στους κόλπους της Δικαιοσύνης, καθώς μεγάλος αριθμός δικαστών και εισαγγελέων ζήτησαν δημοσίως από το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να ανακαλέσει την ανακοίνωση με την οποία είχε ζητηθεί από την πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα Κουφοντίνα.

«Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί, πιστεύω εγώ»

«Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη ’17Ν’. Αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές (..) Η κυβέρνηση δρα εκδικητικά και παράνομα επειδή τα περισσότερα θύματα της ‘17 Νοέμβρη’ και του Δημήτρη Κουφοντίνα ανήκαν στη δεξιά παράταξη».

Αυτή ήταν η δήλωση του κ. Δρίτσα (στο «Κανάλι Ένα» του Πειραιά) που προκάλεσε τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης. 

Απόπειρα επανόρθωσης

Αργότερα πάντως ο κ. Δρίτσας επιχείρησε να ανακαλέσει την διατύπωσή του δίδοντας τις εξής εξηγήσεις: «Στην πρωινή σημερινή τηλεφωνική μου συνέντευξη στο πειραιώτικο ρ/σ “Κανάλι 1” ρωτήθηκα για τα δύο θέματα της επικαιρότητας, την υπόθεση Κουφοντίνα και την υπόθεση Λιγνάδη. Όποιος ή όποια άκουσε τη συνέντευξη, μπορεί να διαπιστώσει με απόλυτη σαφήνεια ότι, με νηφάλιο τρόπο τεκμηρίωσα την άποψη μου, ότι για μία ακόμα φορά η ΝΔ παίζει ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, στο φόντο της δράσης της τρομοκρατίας, δυναμιτίζοντας το κλίμα του δημοκρατικού διαλόγου».

Ο κ. Δρίτσας καταλήγει τονίζοντας ότι «είναι αυτονόητο» πως η αναφορά του ότι «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν», αναφερόταν «στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες. «Η τρομοκρατία απέτυχε, το κράτος δικαίου επικράτησε, αν και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής με αίμα. Οφείλω να το ξεκαθαρίσω, εάν η πιεστική, λόγω χρόνου, διατύπωση δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη».

Διαγραφή ζήτησε ο Αδ. Γεωργιάδης

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας «αδύνατο να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου, εάν δεν καταδικάσει τη σημερινή δήλωση του κ. Δρίτσα, αν δεν διαγράψει τον κ. Δρίτσα».

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για το την πιο «σοκαριστική πολιτική δήλωση που έχει γίνει από βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου στη μεταπολίτευση» και σημείωσε: «Είναι αδύνατον για τον κ. Τσίπρα να μην τοποθετηθεί στη σημερινή δήλωση του κ. Δρίτσα. Όπου για να μην κοροϊδευόμαστε, εφόσον έχουν περάσει και αρκετές ώρες, και καμία δήλωση δεν έχει υπάρξει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, ούτε και πιστεύω ότι θα υπάρξει. Διότι στην πραγματικότητα ο λόγος που στηρίζουν την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, με όλη αυτήν την ένταση των τελευταίων ημερών είναι γιατί πιστεύουν τα ίδια με τον Δημήτρη Κουφοντίνα δυστυχώς. Είναι αδύνατο ο ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί, ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου, εάν δεν καταδικάσει τη σημερινή δήλωση του κ. Δρίτσα, θα τολμούσα να πω, αν δεν διαγράψει τον κ. Δρίτσα, διότι σε κανένα κόμμα δημοκρατικό στον δυτικό κόσμο, δεν μπορεί να σταθεί βουλευτής που έχει κατά αυτόν τον τρόπο δημοσίως, υποστηρίξει μια τρομοκρατική οργάνωση όπως τη 17 Νοέμβρη».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του, Χάρης Μαμουλάκης έκανε λόγο για «διευκρινιστική, ξεκάθαρη δήλωση του κ. Δρίτσα» την οποία και ανέγνωσε εκ νέου στο Σώμα.

Στο θέμα παρενέβη και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου λέγοντας: «Ο κ. Γεωργιάδης μας προκαλεί στην κυριολεξία. Το θέμα του Κουφοντίνα έχει κριθεί πολιτικά, ηθικά, νομικά, με την καταδίκη του. Το ζήτημα που υπάρχει και κρίνεται είναι το δικαίωμα ενός κρατούμενου στην ισότιμη μεταχείριση».

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση

Νωρίτερα, με δεύτερη ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων Δρίτσα, σημειώνοντας:

«Εννέα ώρες μετά τις προσβλητικές, για τα θύματα της 17Ν και τις οικογένειές τους, και ανεπίτρεπτες, για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος, δηλώσεις του κ. Δρίτσα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν έχουν βρει να πουν κουβέντα. Καταδικάζει ο κ. Τσίπρας τις δηλώσεις του βουλευτή του ή συμφωνεί μαζί του;».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης ανέφερε: «Όσα είπε ο κ. Δρίτσας είναι απαράδεκτα, ανιστόρητα και προκλητικά. Η τρομοκρατία είναι εχθρός της Δημοκρατίας. Πληρώσαμε πολύ ακριβά, ως χώρα, τη δράση της 17Ν, ώσπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να την εξαρθρώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει θέση και να αποδοκιμάσει, καθαρά, τις δηλώσεις του βουλευτή του».

Διαβάστε ακόμη:
• Βανδαλισμοί στο Ιδρυμα Γουλανδρή
• «Μπλόκα» αναρχικών σε διερχόμενους στου Ζωγράφου
• Νέα συγκέντρωση υπέρ Κουφοντίνα στο Σύνταγμα