Μετά τον Μακρόν ο Ερντογάν μίλησε και με τη Μέρκελ

Μετά τον Μακρόν ο Ερντογάν μίλησε και με τη Μέρκελ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου, ο Ταγίπ Ερντογάν εντείνει τις προσπάθειές του για διπλωματικούς διαύλους με τις ισχυρές χώρες της Ενωσης και στο πλαίσιο αυτό, χθες το απόγευμα, πραγματοποίησε νέα τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Την περασμένη Τρίτη ο κ. Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων Γαλλίας – Toυρκίας. Στις 8 Φεβρουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνομιλήσει και πάλι με τη Γερμανίδα καγκελάριο. 

Μέρκελ και Eρντογάν συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, το προσφυγικό, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Εποικοδομητική στάση»

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί εποικοδομητική στάση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα τόνισε πως δίνει μεγάλη σημασία στην τακτική επαφή και στον διάλογο με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Για άλλη μια φορά ζήτησε την επικαιροποίηση της συμφωνίας της Δήλωσης της 18ης Μαρτίου (συμφωνία για το προσφυγικό). Υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και ζήτησε τεχνική και οικονομική ενίσχυση από την Ευρώπη για την εθελοντική επιστροφή τους στη Συρία. Η Αγκυρα χτίζει χιλιάδες κατοικίες εντός της Συρίας για την εγκατάσταση προσφύγων, σε περιοχές κοντά στα σύνορα, και διεκδικεί κονδύλια από την Ε.Ε. Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία και την ανάγκη για την άμεση ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της Λιβύης, ενώ επανέλαβε την άποψη της Τουρκίας πως η πολιτική διαδικασία στη Συρία πρέπει να συνεχιστεί με αποτελεσματικό τρόπο.

Στην τηλεδιάσκεψη, από την τουρκική πλευρά ο κ. Ερντογάν είχε δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ι. Καλίν, τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος AKP Ο. Τσελίκ αλλά και τον πρόεδρο της διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκίας Φ. Αλτούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή