Eνας χρόνος αλλιώς

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος με πρωτόγνωρες προκλήσεις, που δοκίμασε και δοκιμάζει τις δυνάμεις και τις αντοχές όλων μας, σε κάθε γωνία του πλανήτη. Εκείνες τις συγκλονιστικές ώρες ησυχίας στους ερημωμένους δρόμους των μεγάλων πόλεων, των εμπορικών κέντρων, των σχολείων, αλλά και των θαλάμων με τους απομονωμένους ασθενείς, η πανδημία ανέδειξε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο το απόλυτα εύθραυστο της ζωής μας και όλων όσα θεωρούμε δεδομένα. 
 
Θεσμοί, ηγέτες, παγκόσμιοι κολοσσοί, αλλά και σχέσεις, χαρακτήρες, ταλέντα, όνειρα, όλα δοκιμάστηκαν, προβάλλοντας την επιτακτική ανάγκη για συνδυασμό της γνώσης, της εμπειρίας και της τόλμης ως κυρίαρχων εργαλείων για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα, μαζί, επιστήμη και κοινωνία.
 
Για την Ελλάδα, ο χρόνος που πέρασε ανέδειξε εντυπωσιακά το υψηλό επιστημονικό επίπεδο, την αποφασιστικότητα, το ταλέντο και την αυτοθυσία της ιατρικής και νοσηλευτικής «οικογένειας» και την αποτελεσματικότητα του διαχρονικά απαξιωμένου και με γεμάτο προβλήματα ΕΣΥ. Μάχιμοι ιατροί, ερευνητές και νοσηλευτές, εδώ και δώδεκα μήνες, δίνουν μάχη για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, διασχίζοντας αχαρτογράφητα νερά, ξεπερνώντας πρωτόγνωρες προκλήσεις και αφήνοντας πίσω την αδιανόητη αμετροέπεια, την επιδεικτική αδιαφορία και την επιπολαιότητα κάποιας μειονότητας συμπολιτών μας. 
 
Σε αυτό το περιβάλλον, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ αποδείχθηκε ο θεσμός με τη μεγαλύτερη ετοιμότητα, την εκπαίδευση αιχμής, την εμπειρία και την υποδομή για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πολλά στελέχη της συμμετείχαν καθοριστικά στον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας, στην ερευνητική μελέτη της, στην εργαστηριακή και επιδημιολογική καταγραφή της, αλλά πάνω από όλα στην πρώτη γραμμή περίθαλψης-θεραπείας των πασχόντων, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, ειδικά την πρώτη περίοδο. Tα εργαστήρια της σχολής μας ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος της διάγνωσης, ενώ πανεπιστημιακές κλινικές υπήρξαν ο βασικός κορμός νοσηλείας των ασθενών στα τρία πρώτα και μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς (Σωτηρία, Αττικό, Ευαγγελισμός). Ταυτόχρονα κάλυψαν και περαιτέρω ενίσχυσαν την εκπαιδευτική διαδικασία.
 
Η εμπειρία που συνεχίζουμε να αποκτούμε όλοι όσοι συμμετέχουμε αδιαλείπτως και από την πρώτη στιγμή σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, αποτελεί εθνικής σημασίας παρακαταθήκη πάνω στην οποία οφείλουμε να επενδύσουμε, αποβάλλοντας περιοριστικές συντεχνιακές αντιλήψεις του χθες. Οι καθηγητές της σχολής μας αντιλαμβάνονται απόλυτα τον ρόλο που η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ έχει την ευθύνη, τη δυνατότητα και το σθένος να αναλάβει στην ευρύτερη προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης Ελλάδας σε έναν κόσμο με σημαντικές προκλήσεις, πλούσιες προοπτικές και αδυσώπητο ανταγωνισμό για δημιουργική σκέψη, ταλέντα και σπάνιες δεξιότητες. 
 
Τα εργαστήρια και οι κλινικές της Ιατρικής Σχολής με αξιοκρατία και επαρκή αιτιολόγηση πρέπει να εξοπλισθούν με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τους απαραίτητους τεχνολογικούς πόρους ώστε να αξιοποιηθεί και να εμπλουτισθεί η υπάρχουσα τεχνογνωσία. Ετσι μόνο θα εξασφαλισθεί η επάρκεια σε υποδομές, η αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας και η ερευνητική δυναμική των κλινικών και των εργαστηρίων μας, ώστε να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές των επιστημονικών μας κατακτήσεων, τόσο στην πανεπιστημιακή και ιατρική κοινότητα όσο και στην κοινωνία.
 
Η διαχείριση της πανδημίας απέδειξε ότι η Υγεία μπορεί και πρέπει να αποτελεί μια προσβάσιμη σε όλους  πλατφόρμα συνεργασίας, ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και διαλόγου. Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αποδεικνύουν καθημερινά μέσα από το κλινικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο τους τη δυνατότητά τους να πρωτοπορούν, να οικοδομούν συνεργασίες και να συνδιαλέγονται γόνιμα μεταξύ τους και με γειτονικούς επιστημονικούς κλάδους. Η Σχολή οφείλει να αποτελέσει το πρότυπο, το φιλόξενο και διαρκώς εξελισσόμενο οικοσύστημα, που μπορεί να αναδείξει τα στελέχη της, αλλά και ταλέντα από όμορους χώρους. Μόνον έτσι θα καταφέρει να επιτύχει στην αποστολή της για ανάδειξη υψηλού επιπέδου επαγγελματιών Υγείας με υψηλή κατάρτιση, ηθικές αξίες και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.
 
* Ο κ. Κωνσταντίνος Συρίγος είναι καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, διευθυντής του Τομέα Παθολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή