Συμφωνία για το επίμαχο οικόπεδο με την Αίγυπτο

Συμφωνία για το επίμαχο οικόπεδο με την Αίγυπτο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία επίλυσης της επιπλοκής που δημιουργούσε το αιγυπτιακό οικόπεδο που άγγιζε τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατέληξαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς. Οι κ. Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι συνομίλησαν περίπου 10 λεπτά για το ζήτημα του οικοπέδου EGY-MED-18, το οποίο προκηρύχθηκε από το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου και χωριζόταν από τον 28ο μεσημβρινό, ανατολικά του οποίου ακολουθούνταν τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή έχει κατατεθεί από την Αγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019. Από την ελληνική πλευρά μεταδίδεται ότι οι Αιγύπτιοι συμφώνησαν να αλλάξουν τις συντεταγμένες ώστε το οικόπεδο EGY-MED-18 να σταματάει στον 28ο μεσημβρινό και να μην εκτείνεται ανατολικότερα. Μια δεύτερη λύση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση ή η μη προκήρυξη του εν λόγω οικοπέδου. Τονίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί πολλές και εκτενείς συζητήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, δίχως απολύτως καμία υποχώρηση εκ μέρους των Αιγυπτίων. Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί πώς θα υλοποιηθεί αυτή η επί της αρχής πολιτική συμφωνία.

Η αποκάλυψη της «Κ» για την προκήρυξη από το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου οικοπέδου στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει υπολογιστεί τμηματικά (ανατολικά του 28ου μεσημβρινού) με βάση τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς συζήτησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο και των αντιπροσωπειών τους. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Σούκρι, διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου αρνούνταν (Arabnews) τις φήμες περί συζήτησης του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει η Κύπρος και η Ελλάδα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ως προς τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι μια συμφωνία βρίσκεται κοντά, οι αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές τους χαρακτήρισαν ως ψευδείς. Οι διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου διαψεύδουν μεν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, είναι δε ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε να μη θίξουν το ζήτημα της έμμεσης αναγνώρισης των νότιων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπου, δηλαδή, δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα.

Συμφωνία για το επίμαχο οικόπεδο με την Αίγυπτο-1
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Λάρνακα (φωτ. ΑΠΕ ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ).

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Δένδιας, από τη Λάρνακα όπου βρέθηκε προκειμένου να συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα. Οπως είπε, «το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ως ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».

Ο κ. Δένδιας στο Κάιρο δεν συναντήθηκε μόνο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αλλά και με τον γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, ενώ ευρισκόμενος στο Κάιρο συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Γιαν Κούμπις, ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για τη Λιβύη.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή