Διπλό μήνυμα από Μητσοτάκη στη Βουλή

Διπλό μήνυμα από Μητσοτάκη στη Βουλή

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις, θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή αύριο Παρασκευή, που θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα. Πριν πάμε στο προκείμενο, υπάρχει μία λεπτομέρεια: η συζήτηση για την αστυνομική βία αποφασίστηκε λόγω της επίθεσης αστυνομικού σε πολίτη στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή. Αλλά πλέον, λόγω της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε άλλος αστυνομικός την Τρίτη, θα πάρει ευρύτερη μορφή, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο κύκλου βίας.  

Στο διά ταύτα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός αφενός θα ζητήσει, όπως έκανε και στο διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης, να πέσουν οι τόνοι και να μην υπάρξει ένας νέος διχασμός. Στην κυβέρνηση θέλουν πάση θυσία να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης και από την πλευρά τους θα συμβάλουν σε αυτό. Η χθεσινή άλλωστε διαθεσιμότητα του αστυνομικού που ενεπλάκη στα επεισόδια της Κυριακής είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στη συγκυρία όπου η χώρα, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα που είναι αντιμέτωπη με την πανδημία, ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα και να βγει στο ξέφωτο ενόψει καλοκαιριού.

Από εκεί και πέρα, όμως, το ταγκό θέλει πάντα δύο. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως, για να υπάρξει εκτόνωση αυτού του φαύλου κύκλου, κρίσιμο ρόλο έχει η αντιπολίτευση. Στην κυβέρνηση θεωρούν υποκινητή των εντάσεων την αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει προ των ευθυνών του τον Αλέξη Τσίπρα.  

Και αυτός είναι ο δεύτερος άξονας στον οποίο θα κινηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού. Οι προσκλήσεις για διαδηλώσεις το τελευταίο διάστημα από επίσημα χείλη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση και, όπως λένε στο Μαξίμου, αφήνουν έκθετο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μέχρι και χθες δεν είχε βγει να καταδικάσει από τη δική του πλευρά την ένταση.  

Ως εκ τούτου, ο κ. Μητσοτάκης θα ρωτήσει τον κ. Τσίπρα «εάν εξακολουθεί να δέχεται το ρίσκο για τη δημόσια υγεία», όπως είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του. Στο Μαξίμου θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την τακτική επιχειρεί να πυρπολήσει εις διπλούν την κυβερνητική και εντέλει την εθνική προσπάθεια, καθώς από τη μία δημιουργεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα και από την άλλη βάζει τρικλοποδιές στην προσπάθεια που γίνεται κατά της πανδημίας, σιγοντάροντας διαρκώς μαζικές κινητοποιήσεις.

Ενδεικτικό είναι, όπως λένε στο Μαξίμου, πως χθες ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του απέφυγε και πάλι να πει έστω μία κουβέντα για την τήρηση των μέτρων και τα επεισόδια, «πυροβολώντας» μόνο προς την πλευρά της κυβέρνησης, εξ ου και η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία σημείωσε πως «ακόμα περιμένουμε να πάρει θέση (σ.σ. ο κ. Τσίπρας) για τις συνεχείς διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας και για το αν δέχεται το ρίσκο που αφορά την υγεία των άλλων και όχι τη δική του».  

Ενας τρίτος άξονας θα αφορά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εκτόνωση της κρίσης, όπως είναι για παράδειγμα η θεσμοθέτηση της επιτροπής στην οποία μέχρι τώρα ηγείτο ο κ. Αλιβιζάτος. Το βέβαιο είναι πάντως, όπως λένε στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, πως το κέντρο βάρους θα είναι στους δύο πρώτους άξονες, καθώς στην κυβέρνηση, όπως προειπώθηκε, θέλουν να σταματήσει άμεσα ο κύκλος βίας και να αναγκαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του έναντι όσων συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή