Το διπλό τετ α τετ με την Αγκυρα
16-17 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το διπλό τετ α τετ με την Αγκυρα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Μετ’ εμποδίων και κατόπιν αρκετών αναβολών, η Αγκυρα τελικά αποδέχθηκε την ελληνική πρόσκληση για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16 Μαρτίου, λιγότερο από δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα είχε αγνοήσει επιδεικτικά τις προηγούμενες προσκλήσεις της Αθήνας για διερευνητικές στις αρχές Μαρτίου (3-5 του μηνός). Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν και στην επανάληψη των πολιτικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίες θα λάβουν χώρα επίσης στην Αθήνα, την επόμενη ημέρα, 17 Μαρτίου. Οι δύο διακριτές διαδικασίες, των διερευνητικών επαφών (τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει ως «συμβουλευτικές») και των πολιτικών διαβουλεύσεων, αντανακλούν και τις υφιστάμενες δυσκολίες για την εξεύρεση κοινού τόπου ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. Οπως είναι γνωστό, το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι πολύ στενό και αφορά αποκλειστικά και μόνον την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Οι διαφορετικές απόψεις έγιναν σαφείς ευθύς εξαρχής από τις ανακοινώσεις Αθήνας και Αγκυρας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ομως, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε ταυτόχρονα με την ελληνική, έκανε αναφορά για 16 και 17 Μαρτίου και μίλησε για «συμβουλευτικές επαφές» αλλά και πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η σύγχυση που πήγε να δημιουργηθεί λόγω των τουρκικών ανακοινώσεων, οδήγησε διπλωματικές πηγές από την Αθήνα να διευκρινίσουν ότι για την Ελλάδα οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές, με σκοπό να γίνει σαφές ότι αυτή ακριβώς είναι και η έννοια των αποκαλούμενων «συμβουλευτικών επαφών» της Αγκυρας.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δεν μιλούσαν για «διερευνητικές επαφές» και έκαναν μονίμως αναφορά σε «συναντήσεις διαβουλεύσεων» και «συμβουλευτικές επαφές». Για την τουρκική πλευρά, η πολιτική διαβούλευση είναι μια αναβάθμιση, ένας διάλογος για τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, κι αυτός ήταν και ο λόγος που η Αγκυρα είχε αλλάξει τη ρητορική της και πρόσθεσε τις διαβουλεύσεις στην επίσημη ανακοίνωσή της, σε αντίθεση με την Αθήνα, που επισήμως κάνει αναφορά μόνο σε διερευνητικές επαφές.

Εν τω μεταξύ, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο εξόργισε την Αγκυρα, καθώς οδήγησε στην αλλαγή στάσης της Αιγύπτου στο ζήτημα του διαγωνισμού παραχώρησης οικοπέδων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Oμέρ Τσελίκ δήλωσε πως «μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι τη δράση της εναντίον της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών τους επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή τη δράση της Ελλάδας. Θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο, και με τη διπλωματία αλλά και στο μέτωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πούτιν – Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχαν μέσω βιντεοκλήσης στην τελετή θεμελίωσης του τρίτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου», τον οποίο κατασκευάζει η Μόσχα. Το πυρηνικό εργοστάσιο, επένδυση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2023. Παράλληλα, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχής υλοποίηση του εν λόγω έργου θα επιτρέψει την αναβάθμιση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας και θα δοθεί ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.