Αιχμές Μπλίνκεν κατά ​​​​​Ερντογάν για το Αιγαίο

Αιχμές Μπλίνκεν κατά ​​​​​Ερντογάν για το Αιγαίο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις περαιτέρω εμπλοκής των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ευθείες αιχμές κατά της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Ελλάδας, περιείχε η πρώτη ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να τοποθετηθούν και να προωθήσουν τη σταθερότητα και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιμείνουν πως τυχόν διαφορές οι οποίες προκύπτουν να επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά και σίγουρα όχι μέσω προκλητικών ενεργειών», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι «έχουμε επικρίνει ενέργειες, μεταξύ άλλων και της Τουρκίας, οι οποίες κατά την κρίση μας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή δεσμεύσεις ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως στην περίπτωση των S-400, και που περιλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας, όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου κ.λπ.».

Η αποστροφή του κ. Μπλίνκεν για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αποτελεί ένα πολύ σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα, καθώς αφορά ένα ζήτημα το οποίο η Ουάσιγκτον συνήθως αποφεύγει να θίγει, κυρίως λόγω της διαφωνίας που εκφράζει η Τουρκία για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου. Πρόκειται για μια προωθημένη θέση, η οποία αντανακλά και τις βαθύτατα προβληματικές αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον, η σύνδεση με την υπόθεση των S-400 αποκαλύπτει ότι η επιμονή της Αγκυρας στο συγκεκριμένο θέμα επιμηκύνει και επιδεινώνει τις τριβές με την Ουάσιγκτον. Ο κ. Μπλίνκεν, πάντως, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με την προσπάθεια της Τουρκίας να μειώσει την ένταση, κυρίως μέσω της συνεργασίας με την Ε.Ε. «Πιστεύω ότι μία από τις θετικές εξελίξεις σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με μια σημαντική μείωση της θερμοκρασίας (έντασης) σε αυτά τα θέματα και με την Τουρκία να συνεργάζεται με την Ε.Ε. και άλλους, προσπαθώντας να προχωρήσει με έναν πιο παραγωγικό τρόπο. Επομένως, είναι κάτι που το υποστηρίζουμε πολύ και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τα πράγματα να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως αποτελεί πάγια αμερικανική θέση η υποστήριξη του πλαισίου του ΟΗΕ και η απόρριψη της λύσης δύο κρατών.

Οι δηλώσεις του κ. Μπλίνκεν καταγράφηκαν παράλληλα με μια σημαντική για την ελληνική πλευρά συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Το αεροπλανοφόρο «Dwight D. Eisenhower» βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και μάλιστα χθες τα ξημερώματα συνενώθηκε με την ομάδα συνοδείας του η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) «Ψαρά». Τις επόμενες ημέρες η φρεγάτα «Ψαρά», υποβρύχια του Π.Ν. και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα συμμετάσχουν σε μια σειρά από σενάρια ασκήσεων με τα μαχητικά που απονηώνονται από αεροπλανοφόρο καθώς και άλλα πλοία της συνοδείας. Η φρεγάτα «Ψαρά» θα συνοδεύσει εν συνεχεία το αμερικανικό αεροπλανοφόρο μέχρι το Σουέζ, από όπου και θα συνεχίσει τον πλου του προς τον Ινδικό ωκεανό. Τα επόμενα 24ωρα δεν αποκλείεται και η στάθμευση του «Dwight D. Eisenhower» στη βάση της Σούδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή