Η στρατηγική του Αλ. Τσίπρα μετά τη Νέα Σμύρνη

Η στρατηγική του Αλ. Τσίπρα μετά τη Νέα Σμύρνη

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εβδομάδα που πέρασε, στην Κουμουνδούρου μια φράση ακουγόταν πολύ συχνά: «Η ποσοτική συσσώρευση φέρνει την ποιοτική αλλαγή». Και όταν στον ΣΥΡΙΖΑ θυμούνται τον Μαρξ, που μιλάει για το κλείσιμο ενός κύκλου, για ανατροπές και περαιτέρω εξέλιξη, δεν είναι μυστικό πια πως κάτι νέο ετοιμάζεται. Η συνεχιζόμενη κακή δημοσκοπική εικόνα, άλλωστε, απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.

Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο εκτιμούν πως η αναταραχή που προέκυψε με αφορμή τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης είναι η μεγάλη ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα να αναδειχθεί επικεφαλής της δημοκρατικής παράταξης. Το δίλημμα και το πρώτο νέο μότο έχει ήδη ετοιμαστεί και θα ακουστεί το επόμενο διάστημα: «Είτε με τη σύγχρονη Κεντροαριστερά είτε με το αυταρχικό κράτος». Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά να δώσει μια και να «χύσει την καρδάρα με το γάλα;» Ξεκάθαρα ναι! Το απέδειξε με την αστοχία του Θεόδωρου Δρίτσα, το καταφέρνει συνεχώς ο Παύλος Πολάκης, ενώ με τη «φωτιά» έπαιξαν οι τρεις βουλευτές του κόμματος που μέσα στην εβδομάδα βρέθηκαν έξω από το ΑΠΘ για να υπερασπιστούν την κατάληψη του ιδρύματος.

Οσα ειπώθηκαν στην αναλυτική συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τους πιο στενούς συνεργάτες του την Τετάρτη το βράδυ –και είναι σε θέση να γνωρίζει με λεπτομέρειες η «Κ»– είναι ενδεικτικά της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το κόμμα μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Συμπερασματικά:

• Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είπε στα μέλη του άτυπου οργάνου πως στην ασφάλεια που επένδυσε προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποτύχει και συμπλήρωσε: «Τώρα είναι η στιγμή να κερδίσουμε στο μέτωπο της ασφάλειας συνολικά. Στην καθημερινότητα, στην υγεία και στην εργασία».

• Τα μέλη τόνισαν πως η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιδεικνύει η κυβέρνηση έχει περάσει στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας και δεν αντιδρούν μόνο οι προερχόμενοι από την Αριστερά.

• Το Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός με τη στάση του «παράγει τα κινήματα», με εμπόρους, καλλιτέχνες και την εκπαιδευτική κοινότητα να πρωτοστατούν αυτή την περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα, όπως υποστήριξαν χαρακτηριστικά.

• Οι αντιδράσεις έχουν μεταφερθεί στις γειτονιές.

• Στην αναλυτική συζήτηση που έγινε για το αν οι περιπτώσεις της βίας από την πλευρά της αστυνομίας είναι επιλογή της κυβέρνησης ή απλώς η κατάστασή της έχει ξεφύγει, η πλειοψηφία υποστήριξε πως συνειδητά στην Ηρώδου Αττικού έχουν διαλέξει τον δρόμο του αυταρχισμού.

• «Η δημοκρατική αντεπίθεση με στόχο τη δημοκρατική ομαλότητα» είναι το νέο σύνθημα που προκρίθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου ενόψει και της προ ημερησίας που κατέθεσε ξανά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

• Θέση στην κουβέντα είχαν για άλλη μια φορά και οι πρόωρες εκλογές, με τα στελέχη της Κουμουνδούρου να εμφανίζονται μοιρασμένα. Κάποιοι στοιχημάτιζαν πως ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να προσφύγει στις κάλπες μέχρι τον Ιούνιο. Οι υπόλοιποι ισχυρίστηκαν πως για να προλάβει τις εξεγέρσεις στα ανώτατα ιδρύματα, εξαιτίας του νέου νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, θα φθάσει μάξιμουμ μέχρι τον Οκτώβριο. Εκτίμησαν πως θα χρησιμοποιήσει ως «παράθυρο» για εκλογές την πανδημία και το νέο πρόγραμμα που θα πρέπει να έχει η χώρα μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών.

Ξορκίζουν το 2008

Αν και η ρητορική πολλών στελεχών για την υπόθεση του πολυϊσοβίτη τρομοκράτη Κουφοντίνα θόλωσε αρκετά το τοπίο, στον ΣΥΡΙΖΑ ορκίζονται πως ό,τι συμβαίνει αυτή την περίοδο στη χώρα δεν θα γυρίσει το κόμμα πίσω στο 2008, αλλά ούτε και στην περίοδο 2012-2015. Οι πιο ψύχραιμοι, άλλωστε, χτυπούν καμπανάκι και θυμίζουν ότι πριν από 13 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκίμασε ξεκάθαρα τις εκτεταμένες καταστροφές των «Δεκεμβριανών» και βρέθηκε αμυνόμενος να απολογείται και να κατηγορείται πως καλύπτει ή ακόμα και οργανώνει τις ακρότητες. Ετσι, η ανοδική πορεία που παρουσίαζε εξαϋλώθηκε και το 2009 οδηγήθηκε στο οριακό ποσοστό του 4,6%, πιο χαμηλά και από το 2007.

Επιχειρώντας να μην μείνει καμία σκιά που να γυρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω, ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο καταδίκασε την άνανδρη επίθεση στον αστυνομικό στη Ν. Σμύρνη, αλλά έστειλε τον Χρήστο Σπίρτζη να τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο. Με το σκεπτικό να μην αφήσει καμία υπόνοια για τις προθέσεις του κόμματος, ο αρμόδιος τομεάρχης με μήνυμά του ευχήθηκε περαστικά και δήλωσε τη συμπαράστασή του σε όσους έχουν υποστεί βία «είτε φορούν στολή είτε όχι», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ημασταν έτοιμοι να αντιδράσουμε», τόνισε εμφατικά μέλος του «πρωινού καφέ» στην «Κ», εξηγώντας πως είχε αποφασιστεί να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ξαναβρεθεί σε δεινή θέση από τη δράση των «μπαχαλάκηδων».

Η απάντηση στα πιο μικρομεσαία στελέχη, που πολλές φορές κάνουν τη ζημιά μέσω των social media, ακολουθώντας και τη νεολαία, έρχεται από τον Αλέξη Τσίπρα. Το τρίτο σύνθημα που θα ανασύρουν στην Κουμουνδούρου προέρχεται από την τελευταία συνέντευξη του τέως πρωθυπουργού στην «Κ» της Κυριακής τον περασμένο Ιούνιο. «Το στοίχημα είναι να επανέλθουμε όχι ως κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά ως δύναμη δημιουργίας», είχε δηλώσει στο ερώτημα αν φοβάται τις εκλογές. Οσοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές εκτιμούν σήμερα πως πριν από εννέα μήνες ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του, «έθαψε» τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και μίλησε με τη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Κλειδί» η οικονομία

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως μέχρι το τέλος της άνοιξης, που θα συνοδευτεί από το άνοιγμα της αγοράς, η κυβέρνηση θα δείξει ποιες είναι οι αντοχές της. «Την ημέρα που θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις, πολλοί που τώρα είναι σε αναστολή θα βρεθούν απολυμένοι», τόνιζε στέλεχος της Κουμουνδούρου προοικονομώντας αύξηση της ανεργίας και πολλά «λουκέτα» μετά το παρατεταμένο lockdown στο λιανεμπόριο και στην εστίαση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης είναι σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στην πρόταση του κόμματος για το ιδιωτικό χρέος. Μια πρώτη παρουσίαση φαίνεται πως κέρδισε εμπόρους και επιχειρηματίες, καθώς προβλέπει «κούρεμα» των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, άνω του 40% ανά περίπτωση (δεν θα είναι οριζόντια). Θα προβλέπεται επίσης η διευκόλυνση των 120 δόσεων, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το χρέος των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πρόσθετες υποχρεώσεις κατά την περίοδο της πανδημίας φτάνουν κοντά στα 10 δισεκατομμύρια και με αυτή την παρουσίαση η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζει την πολιτική αντεπίθεσή της στο πεδίο της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή