«Ναι στις διαδηλώσεις, όχι στη βία»

«Ναι στις διαδηλώσεις, όχι στη βία»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή έστειλε ένα διττό μήνυμα: «Ναι στη στήριξη των κινημάτων, καθαρό όχι στη βία και στην τρομοκρατία». Ακολούθησαν το Σαββατοκύριακο περίπου 30 καλέσματα για διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, που μπορεί να μη διοργανώθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, όμως από τις τοποθετήσεις βουλευτών και μελών του Πολιτικού Συμβουλίου είναι σαφές πως είχαν τις… ευλογίες της. «Οταν παίρνεις μέτρα που ξέρεις ότι θα δημιουργήσουν αντιδράσεις και την ίδια ώρα επικαλείσαι την πανδημία και τον υγειονομικό κίνδυνο, τότε στήνεις ένα σκηνικό εκβιασμού εις βάρος της κοινωνίας και τους λες διάλεξε: υποταγή στα μέτρα ή στην υγεία σου;» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης στο Θέμα FM.

Την «παγίδα» την είδαν στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας με τη δήλωσή του για τερματισμό της απεργίας πείνας επιχείρησε να «κλείσει το μάτι» στις κινητοποιήσεις. Τοποθετήσεις δεν υπήρξαν, εκτός από λίγες και εξαιρετικά προσεκτικές. «Μόνο τους καρναβαλιστές στην Ξάνθη δεν επικαλέστηκε ως άλλοθι και συμπαραστάτες του. Κάτι έπρεπε να πει, να δικαιολογηθεί σε όσους τον είχαν πιστέψει και τον ήθελαν νεκρό, ήρωα και πρότυπο νέας γενιάς τρομοκρατών», έγραψε ο Νίκος Μπίστης.

Στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να δείχνουν την κυβέρνηση ως τον «ηθικό αυτουργό των κινητοποιήσεων» και εκτιμούν ότι στην Ηρώδου Αττικού ανησυχούν πως, σαν ντόμινο, ένα κοινωνικό μέτωπο έχει συμπαρασύρει και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Αρκετοί ήδη προοικονομούν έναν νέο γύρο διαδηλώσεων με αφορμή τα εργασιακά το επόμενο διάστημα.

Το σκληρό πρέσινγκ θα συνεχιστεί, αφού τα μοντέλα των επιστημόνων αναφέρουν πως στις αρχές Απριλίου οι ΜΕΘ θα ξεπεράσουν τα νούμερα του Νοεμβρίου και το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πιεστεί ασφυκτικά. Αυτός είναι ο λόγος που στον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν συνεχώς πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές.

Με αυτά τα δεδομένα, για την αξιωματική αντιπολίτευση ο κίνδυνος είναι ένας και μεγάλος μέχρι το Πάσχα: Αν το κόμμα δεν καταφέρει να ανακάμψει δημοσκοπικά ούτε κάτω από αυτές τις συνθήκες, τότε η εσωστρέφεια θα χτυπήσει για άλλη μια φορά την πόρτα του Αλέξη Τσίπρα.  

Το θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως, παρά το γεγονός ότι οι εσωκομματικές διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, η αναταραχή που έχει προκαλέσει η πανδημία έχει φέρει σε δεύτερη μοίρα τη σύγκρουση μεταξύ «προεδρικών» και «Ομπρέλας», που παλεύουν για την πρωτοκαθεδρία. Από τις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί, όλοι δηλώνουν νικητές και το «μπρα ντε φερ» μεταξύ των τάσεων συνεχίζεται.

Είναι, ωστόσο, από τις λίγες φορές που η συγκυρία έχει βολέψει τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στις προσυνεδριακές διαδικασίες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι παρεμβάσεις πάντως δεν λείπουν, με τον Γιάννη Δραγασάκη να στέλνει το δικό του μήνυμα μέσω της συνέντευξής του στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»: «Η Αριστερά της εποχής μας έχει ανάγκη, λοιπόν, όχι από ένα πρόγραμμα κλειστό και στατικό, αλλά από μια ιδεολογική ανασύνταξη και έναν “προγραμματικό εξοπλισμό” δυναμικό, που θα εμπλουτίζεται και θα εξειδικεύεται διαρκώς μέσα από τον διάλογο και τη δράση με την κοινωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή