Σχοινάς – Κυριακίδου: «Εφικτό» το διαβατήριο εμβολιασμού έως τον Ιούνιο

Σχοινάς – Κυριακίδου: «Εφικτό» το διαβατήριο εμβολιασμού έως τον Ιούνιο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έτοιμο πριν από το καλοκαίρι», εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ σε ανάλογη εκτίμηση προχώρησε και η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. 

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, και με αφορμή την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι η πρόταση αυτή «είναι το κλειδί που ανοίγει την κινητικότητα στην Ευρώπη και ότι σε οκτώ ημέρες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα συζητήσουν για τις παραμέτρους χρήσης του πιστοποιητικού, προσθέτοντας «πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι πριν το καλοκαίρι».

Από την πλευρά της η κ. Κυριακίδου σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ χαρακτήρισε εφικτή την λειτουργία του εμβολιαστικού διαβατηρίου πριν από τον Ιούνιο, αρκεί, όπως είπε, να γίνει η κατάλληλη προεργασία από τα κράτη μέλη.     

Ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς αν το εν λόγω πιστοποιητικό θα γίνει πηγή διακρίσεων, το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας: «Το εμβόλιο θα είναι ένα από τα τρία ‘ράφια’ που θα φαίνονται στο πιστοποιητικό. Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, μπορεί κάλλιστα να βάζει το αρνητικό PCR ή αν έχει φυσική ανοσία στην περίπτωση που πέρασε την αρρώστια».

Ο κ. Σχοινάς ερωτηθείς για την πρόοδο των εμβολιασμών και για την κριτική προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι «είμαστε απολύτως μέσα στους εμβολιαστικούς μας στόχους». Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα έχουμε 300 εκατομμύρια δόσεις πάνω από τις 55 που έχουν ήδη διατεθεί και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει να εμβολιάσουμε το 70% του γενικού πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:
Το «ευρωδιαβατήριο» υγείας που θα ανοίγει όλες τις πόρτες
Η Βρετανία εξετάζει την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού

Δέχθηκε ωστόσο, ότι υπήρξαν κάποιες αρρυθμίες, κυρίως στην αρχή, από μία εταιρία που δεν μπόρεσε να συμβαδίσει τις υποχρεώσεις της με την παραγωγική της ικανότητα, κάτι που τώρα διορθώνεται και είναι λογικό, καθώς πρόκειται για το πιο μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ανθρωπότητας

Ερωτηθείς για τις αγορές εμβολίων εκτός του κεντρικού προγράμματος της ΕΕ, είπε ότι καμία από τις 27 χώρες δεν έχει αποσπαστεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και «ελάχιστες αγοράζουν και έξω από την Ευρώπη, αλλά σε καμία περίπτωση οι όροι αυτών των εμβολίων συγκρίνονται με τους δικούς μας. Η προστασία των εμβολίων δεν είναι κατοχυρωμένη από τον ευρωπαϊκό ΕΟΦ και η ποιότητα είναι διαφορετική».

Όσο για τα κράτη που σταμάτησαν τον εμβολιασμό με την ΑstraΖeneca, τόνισε ότι «σταμάτησαν γιατί περιμένουν την οριστική απόφαση του ευρωπαϊκού ΕΟΦ», αλλά στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι «φτιάξαμε τον Ευρωπαϊκό ΕΟΦ για να τον ακολουθούν οι κυβερνήσεις και όχι να ακολουθεί ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ τις κυβερνήσεις. Τα εμβόλια τα αποφασίζουν οι ειδικοί όχι οι πολιτικοί».

Χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας «την πιο σωστή και την πιο ευρωπαϊκή ανάμεσα στους 27 και όχι μόνον σ’ αυτό το θέμα». Πρόσθεσε δε, ότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους πρωταθλητές Ευρώπης στον ρυθμό των εμβολίων. Ήδη με τις πρώτες δόσεις που έχουμε ως τα τέλη Μαρτίου, είμαστε στους πρώτους 4-5 στον ρυθμό των εμβολιασμών και ο αριθμός των εμβολίων που θα έχουμε στο δεύτερο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, θα είναι υπεραρκετός για να πετύχουμε τους στόχους μας. Δεν δικαιολογούνται, ούτε οι καταστροφολογίες ούτε οι συνωμοσιολογίες. Η Ελλάδα παίζει το ευρωπαϊκό χαρτί γιατί το ευρωπαϊκό χαρτί είναι το καλό χαρτί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή