«Οδικός χάρτης» για τα μέτρα

«Οδικός χάρτης» για τα μέτρα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προαναγγελία ανακοινώσεων εντός των επομένων 48 ωρών για τα υφιστάμενα μέτρα έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN. O πρωθυπουργός σημείωσε πως θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία έξυπνη στρατηγική «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας, χωρίς να υπονομεύουμε τη στρατηγική αναχαίτισης του ιού». Μιλώντας για ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως πρέπει οι πολίτες να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας «χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική μας». Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά φωτογράφισε αυτό που συζητείται τα τελευταία 24ωρα περί παράτασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και πιθανότατα χαλάρωση στις διαδημοτικές μετακινήσεις που τώρα απαγορεύονται.  

Κατά τα λοιπά, η συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν εφ’ όλης της ύλης. Αναφερόμενος στον εμβολιασμό και στην πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα, προέβλεψε πως αυτό θα γίνει τον Μάιο. «Ολοι οι άνω των 60 ετών και όλοι με βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κι έτσι θα αφαιρέσουμε μεγάλο κομμάτι της πίεσης από τα νοσοκομεία μας και θα επιστρέψουμε στις κανονικές δραστηριότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε, άλλωστε, πως το επόμενο δεκαήμερο η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί, ενώ αναφέρθηκε και στην κόπωση του πληθυσμού. Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού δηλώνοντας «χαρούμενος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την ιδέα (σ.σ. του ίδιου) η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε για μία ακόμη φορά τι είναι αυτό το πιστοποιητικό. Πρόκειται, όπως είπε, για «μια ψηφιακή απόδειξη ότι είτε έχεις εμβολιαστεί είτε έχεις αρνητικό τεστ (για τον κορωνοϊό), είτε έχεις αναρρώσει από τον κορωνοϊό». Το πιστοποιητικό αυτό θα επιτρέπει, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στους τουρίστες να έρχονται στην Ελλάδα «χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα και χωρίς να περνούν από τεστ στα σύνορα». Θα δημιουργήσει δηλαδή τη γνωστή «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας». Οσον αφορά την έναρξη της σεζόν, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως θα ξεκινήσει «γύρω στις 15 Μαΐου» και επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να υπογράψει ανάλογες συμφωνίες όπως έκανε ήδη με το Ισραήλ και με άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. Ο κ. Μητσοτάκης άφησε και αιχμές για την καθυστέρηση που παρουσιάζει η Ε.Ε. στο θέμα των εμβολίων, λέγοντας πως «η Ευρώπη είναι μερικούς μήνες πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στον ρυθμό εμβολιασμού» και ξεκαθάρισε ότι «μέχρι νεωτέρας» η Ελλάδα θα συνεχίσει κανονικά τον εμβολιασμό και με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+

Τέλος, επιτροπή με σκοπό τη σύνταξη εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ συστήθηκε με απόφαση του κ. Μητσοτάκη, με την πρώτη εναρκτήρια συνεδρίαση να λαμβάνει χώρα χθες. Στόχος της επιτροπής θα είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα καθορίζει οριζόντια τη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις υπουργείων και αρμόδιων φορέων για τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την υλοποίηση πολιτικών για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κυρίως στην περίοδο 2021-2023. «Εργαζόμαστε όλοι για μία σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα και μία τέτοια χώρα δεν νοείται να αποκλείει ή να διαχωρίζει τους πολίτες της», είπε ο πρωθυπουργός. Πρόεδρος της επιτροπής θα τεθεί ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος. Από την κυβέρνηση θα μετέχουν ο Πάνος Αλεξανδρής, γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Αλέξης Πατέλης, προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή