Ραντεβού στην Αγκυρα με αστερίσκους τον Απρίλιο

Ραντεβού στην Αγκυρα με αστερίσκους τον Απρίλιο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δυνατότητα σταθεροποίησης των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αγκυρα επικεντρώνεται η ελληνική πλευρά, έπειτα από το διήμερο των ελληνοτουρκικών επαφών, διερευνητικών και πολιτικών διαβουλεύσεων. Αυτό είναι και το νόημα της συγκρατημένης κατάφασης των Αθηνών για υπό αίρεση συνάντηση ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα, στις 14 Απριλίου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης μετέφερε στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ ότι ο κ. Δένδιας έκανε δεκτή, κατ’ αρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου, να μεταβεί στην Αγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να συναντήσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς η αιρεσιμότητα εστιάζεται κατά κύριο λόγο στην απουσία προκλήσεων επί του πεδίου. Κατά τη διάρκεια των χθεσινών πολιτικών διαβουλεύσεων, τέθηκε σειρά ζητημάτων από την Τουρκία, τα οποία εστιάζονται στην άποψη της Αγκυρας για την οργάνωση FETO (Γκιουλέν), που παρεμπιπτόντως δεν είναι παράνομη στην Ελλάδα, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν και ζητήματα διμερή, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό.

Από την τουρκική πλευρά, η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου αντιμετωπίστηκε περίπου ως δεδομένη. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε, μάλιστα, χθες ότι ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί την Αγκυρα και ίσως αργότερα «σε κάποια κατάλληλη στιγμή» να επισκεφθεί και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την Ελλάδα. «Πιστεύουμε στις σχέσεις και σε επίπεδο ηγεσίας και στην επίσκεψη του Νίκου Δένδια θα εξετάσουμε και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον πρόεδρό μας Ερντογάν», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επισήμανε, ωστόσο, ότι «στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία έχει δείξει τη στάση της με ξεκάθαρο τρόπο και στο πεδίο και στο τραπέζι. Εμείς από την αρχή λέμε δίκαιη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Αθήνα συνεχίζει τις επαφές με άλλους περιφερειακούς παίκτες. Χθες, συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με τον οποίο συζήτησαν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Στην καρδιά της συζήτησης βρέθηκε η Λιβύη. Σημειώνεται, τέλος, ότι την παράταση της επιχείρησης «Irini» για την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη για τα δύο χρόνια (έως τα τέλη Μαρτίου του 2023) θα αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Οπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, μιλώντας για «πραγματικά, χειροπιαστά αποτελέσματα» της επιχείρησης, από τον περασμένο Απρίλιο η «Irini» έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 2.300 επαφές αναγνώρισης και ταυτοποίησης (hailings) πλοίων και έχει επιθεωρήσει οκτώ από αυτά. Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι θα ήταν επιθυμητή η ανανέωση των διευθετήσεων συνεργασίας που υπήρχαν μεταξύ του ΝΑΤΟ με την πρόδρομο της «Irini» (επιχείρηση «Sofia»). Σχετικά με το γεγονός ότι η Αγκυρα μπλοκάρει τη συνεργασία αυτή, ανέφεραν ότι, ως μέλος του ΟΗΕ, η Τουρκία έχει καθήκον να συνεργαστεί με μια επιχείρηση που εφαρμόζει εμπάργκο του Οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή